Ректорът на Софийския университет проф. Атанас Герджиков е сключил договор

...
Ректорът на Софийския университет проф. Атанас Герджиков е сключил договор
Коментари Харесай

Ректорът на СУ сключил договор с майка си за 9 хил. лв.


Ректорът на Софийския университет проф. Атанас Герджиков е сключил контракт с майка си проф. Мария Герджикова за 9 хиляди лв.. Това излиза наяве от инцидентно попаднал в ръцете на преподаватели документ.
Договорът е подписан сред Алма Матер, представляван от проф. Анастас Герджиков и неговата майка – проф. Мария Герджикова и е подписан от ректора. "Този контракт пристигна по простъпка в една университетска канцелария, прикачен към различен контракт. Така разбрахме, че съществува, евентуално е бил предопределен за деловодството ", описа учител пред bTV, поискал анонимност. Видно от документа е, че за по-малко от два месеца проф. Герджикова получава 9000 лв. заплащане. Сумата е платена за интервала 3 септември – 30 ноември 2018 година Парите са за проучване на потребностите от образование по български език и литература в общностите ни в чужбина, както и за правене на образователна стратегия и обучителни материали. "Виждам явна неправда. В изискванията на контракта и в дилемите, които са изпълнени, в действителност са заложени компетентности, за които има доста експерти в Софийския университет, които не са потърсени ", описа още преподавателят. Департаментът непосредствено показва с кого желае да работи - с проф. Мария Герджикова, тъй като няма процедура по желание на специалисти. В контракта е посочено, че парите са от Департамента за информация и рационализиране на учителите - звено на Софийския университет, а банковата им сметка е една и съща. "Тук ще се сложи въпросът дали този реализатор е толкоз неповторим. Но даже и да е по този начин, даже и да не е имало друго лице, което да може да извърши тази активност, подписващият е трябвало да се води. Свързани лица, съгласно закона, са и тези, които се явяват родственици по права линия, какъвто в тази ситуация е майката ", изясни юрист Грета Ганева, която е експерт в областта на антикорупционното законодателство. От университета не отхвърлиха съществуването на контракта. Проф. Атанас Герджиков и проф. Мария Герджикова са отказали изявление. Отказали са и останалите участници в контракта - шефът на Департамента проф. Росица Пенкова, както и зам.- ректорът Георги Вълчев. От университета обясниха, че са сключили контракт с проф. Герджикова поради професионалните й качества и опит. "Независимо от изложените условия, с цел да не остане ни минимум подозрение за нещо неправилно, още в този момент проф. Герджикова ще подари полученото по контракта заплащане ", дават отговор документално от СУ. "От университета не признават спор на ползи, само че признават няколко обстоятелството. Единият от тях е, че е налице подобен контракт. От друга страна, имаме потвърждаване на обстоятелството, че са получени парите за възнаграждението. Тоест няма подозрение, че договорът е изпълнен и е стигнал до неговия край ", разяснява юрист Грета Ганева.
По думите й, когато се касае за ректор на държавен университет, би трябвало да се вземе поради, че в случаите, когато изразходва обществени средства, той попада в обсега на Закона за противопоставяне на спор на ползи. "Тези хора не могат да подписват контракти със свои родственици, в това число по права линия, какъвто е този случай ", разясни Ганева. Пред в. "24 часа " проф. Герджиков дефинира протичащото се като "предизборен компромат ". "Проверих кой е подписал контракта - отрасловият заместник-ректор, който дава отговор за департамента. Говорих с адвокати от нашия факултет, в който по всеобщо самопризнание има положителни експерти в региона на правото. Те считат, че не може да има никакъв спор на ползи, тъй като не става дума за прехвърляне на права за съответен случай - аз съм делегирал на всички зам.-ректори пълномощия и отговорности за избрани ресори, както изисква Законът за висше обучение. Всички документи на департамента минават през заместник-ректор. Той е одобрил отчета и той е подписал контракта ", изясни ректорът на Алма Матер. Огорчен е от офанзивата, изключително от изказванията, че проф. Герджикова е определена от департамента поради роднинската си връзка с него. "За страдание, свикнахме с сходни офанзиви преди избори. Най-добре го е дефинирал Иван Кулеков преди повече от 30 година: "Имаме си земя, имаме си вода... вършим си тиня ", разяснява още проф. Герджиков.

Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР