Ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков е сключил договор

...
Ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков е сключил договор
Коментари Харесай

Ректорът на СУ сключил договор с майка си за 9 хил. лева

Ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков е сключил контракт с майка си проф. Мария Герджикова за 9 хиляди лв.. Това излиза наяве от инцидентно попаднал в ръцете на преподаватели документ. Договорът е подписан сред Алма матер, представляван от проф. Анастас Герджиков и неговата майка.

"Този контракт пристигна по простъпка в една университетска канцелария, прикачен към различен контракт. Така разбрахме, че съществува и евентуално е бил предопределен за деловодството ", описа поискал анонимност учител от университета пред БиТиВи. От документа излиза наяве, че за по-малко от два месеца проф. Герджикова е получила 9000 лв. заплащане. Сумата е платена за интервала 3 септември – 30 ноември 2018 година Парите са за проучване на потребностите от образование по български език и литература в общностите ни в чужбина, както и за правене на образователна стратегия и обучителни материали.

"Виждам явна неправда. В изискванията на контракта и в дилемите, които са изпълнени, в действителност са заложени компетентности, за които има доста експерти в Софийския университет, които не са потърсени ", описа още преподавателят. Департаментът непосредствено показва с кого желае да работи - с проф. Мария Герджикова, тъй като няма процедура по желание на специалисти. В документа е записано, че парите са от Департамента за информация и рационализиране на учителите - звено на Софийския университет, а банковата им сметка е една и съща.

"Тук ще се сложи въпросът дали този реализатор е толкоз неповторим. Но даже и да е по този начин, даже и да не е имало друго лице, което да може да извърши тази активност, свързани лица, съгласно закона, са и тези, които се явяват родственици по права линия, какъвто в тази ситуация е майката ", изясни юрист Грета Ганева, която е експерт в областта на антикорупционното законодателство.

От университета не отхвърлиха съществуването на контракта. Ректорът и майка му са отказали изявление. Отказали са и останалите участници в контракта - шефът на Департамента проф. Росица Пенкова, както и зам.- ректорът Георги Вълчев. От Алма матер обясниха, че са сключили контракт с проф. Герджикова поради професионалните й качества и опит. "Независимо от изложените условия, с цел да не остане ни минимум подозрение за нещо неправилно, още в този момент проф. Герджикова ще подари полученото по контракта заплащане ", дават отговор документално от висшето образователно заведение.

Адвокат Ганева уточни, че от университета не признават съществуването на спор на ползи, само че признават няколко обстоятелството. Единият от тях е, че е налице подобен контракт. От друга страна удостоверяват и че са получени парите за възнаграждението. Тоест няма подозрение, че договорът е изпълнен и е стигнал до неговия край, установи юристът. По думите й, когато се касае за ректор на държавен университет, би трябвало да се вземе поради, че в случаите, когато изразходва обществени средства, той попада в обсега на Закона за противопоставяне на спор на ползи.

Проф. Герджиков дефинира протичащото се като "предизборен компромат ". Според него офанзивата е поради идните избори за ректор, на които той е претендент за нов мандат. "Проверих кой е подписал контракта - отрасловият заместник-ректор, който дава отговор за департамента. Говорих с адвокати от нашия факултет, в който по всеобщо самопризнание има положителни експерти в региона на правото. Те считат, че не може да има никакъв спор на ползи, тъй като не става дума за прехвърляне на права за съответен случай. Аз съм делегирал на всички зам.-ректори пълномощия и отговорности за избрани ресори, както изисква Законът за висшето обучение. Всички документи на департамента минават през заместник-ректор. Той е одобрил отчета и той е подписал контракта ", изясни професорът. Той е наскърбен е от офанзивата, изключително от изказванията, че проф. Герджикова е определена от департамента поради роднинската си връзка с него. "За страдание свикнахме с сходни офанзиви преди избори. Най-добре го е дефинирал Иван Кулеков преди повече от 30 година: "Имаме си земя, имаме си вода... вършим си тиня ", сподели още преподавателят пред Българска национална телевизия.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР