Ректорът на Националния военен университет "В. Левски" следва да отнеме

...
Ректорът на Националния военен университет "В. Левски" следва да отнеме
Коментари Харесай

МОН уличи в плагиатство Даниела Везиева

Ректорът на Националния боен университет "В. Левски " следва да отнеме научната ѝ степен "доктор "

Служебният министър на икономикатаДаниела Везиева е уличена в плагиатство "в огромни размери " в дисертационния ѝ труд за придобиване на степен "доктор ".

Това излиза наяве от отчет на Комисията по академична нравственос до министъра на образованието акад. Николай Денков, написа вестник.

Проверката на Везиева стартира още през декември м.г. по сигнал на проф. С.С., в който се твърдеше, че 171 страници от общо 180-те в дисертацията ѝ на тематика "Разработване на ефикасни модели за създаване на потенциал за обществено предприемачество в България " са преписани от други създатели и източници, което прави 95% плагиатство. Въпросната дисертация е в професионално направление "национална сигурност " и е предпазена в Национален боен университет "Васил Левски ".

Арбитрите в Комисията по академична нравственос са стигнали да същите изводи. Според съдия 3, в дисертационния труд на Везиева и автореферата към него е налице "значително по размер (86.6 %) плагиатство - прекопирване от истинските източници без стилистична или граматическа преправка на последните ". Успоредно с непосредствения относителен разбор, съдия 3 е осъществил и "on-line инспекция на дисертационния труд и автореферата към него посредством платформа "Ouriginal ", която също потвърждава "висок размер на сходства и подобие " и "потвърждава заключението за съществуване на плагиатство ".

Категорично е и мнението на съдия 2: "Запознат съм с инспекция посредством система за разкриване на плагиатство, открила, че при размер от 180 страници, дисертационният труд съдържа преписани (плагиатствани) от други създатели и източници 171 страници, т.е. 95%. Ако моята инспекция в допълнение завишава този смъртоносен %, това е тъй като компютърната система не е разкрила очевидно в интернет пространството някои от източниците. Те евентуално не са качени там ". Според заключението на съдия 2, в дисертационния труд и в автореферата на някогашния зам.икономически министър "е налице плагиатство в изключително огромни размери... което... шокира с мащаба и обсега си ".

Арбитър 4 не е показал съпоставения на текстове в табличен или различен тип, само че удостоверява съществуването на съвпаденията, посочени в сигнала на проф. С. С. Становището на съдия 1, основано на обстоен относителен разбор, приключва със следното умозаключение: "Убедено настоявам, че посоченото детайлно съвпадане на текстовете всъщност съставлява плагиатство. Представената от Д. В. за личен труд дисертация е цялост от основани и оповестени от други научни резултати без съответно позоваване или цитиране ", споделя той.

Изводът на четиримата е за съществуването на плагиатство в огромни размери в дисертационния труд и автореферата на Даниела Везиева, заради което Комисията приема, че в процедурата за присъждането ѝ на степен лекар тя е осъществила плагиатство. На съображение отчета й, просветният министър следва да запознае управлението на НВУ "В. Левски " с резултата от осъществената инспекция. Ректорът пък следва да упражни плануваните в закона пълномощия за лишаване на научна степен и в период от 60 дни да уведоми МОН за подхванатите дейности.

ЗАЩИТА

Становищата на 4-та арбитри са изпратени на е-пощата на Везива, на която е предоставена опция да изрази мнение. В мнението си тя не е коментирала всъщност обстоятелствата и изводите, касаещи плагиатството, показват арбитрите. Според нея, разглеждането на сигнала от Комисията е неприемливо, защото процедурата, въз основа на която ѝ е присъдена просветителната и научна степен "доктор " е завършила през 2018 година, а сигналът от проф. С.С. е подаден в МОН през 2021 година Комисията по академична нравственос обаче дефинира изложените ѝ доводи за неоснователни. Тя дефинира за несъстоятелно и изказванието за съществуване на спор на ползи по отношение на съдия 2 заради "засилените му изяви в медии и обществените мрежи ".

ВРЪЗКИ

Даниела Везиева е един от 4-та докторанти на проф. Венелин Терзиев, за който Комисията към МОН също откри плагиатство. Самият той оспорва констатациите, като споделя, че трудовете му са по-ранни от тези, за които се твърди, че е преписвал.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР