Ректорът на Медицински университет – София акад. Лъчезар Трайков е

...
Ректорът на Медицински университет – София акад. Лъчезар Трайков е
Коментари Харесай

Академик Трайков е сред фаворитите за ректор на ректорите

Ректорът на Медицински университет – София акад. Лъчезар Трайков е любимецът на медицинските университети за поста ректор на ректорите. Председателя на Съвета на Ректорите на Висшите учебни заведения ще бъде определен при започване на месец юни. Позицията е извънредно влиятелна, тъй като титулярът се избира от всички 51 ректори на висшите образователни заведения в страната. Често даже се твърди, че изборът за ректор на ректорите е още по-отговорен от този за ръководител на Народното събрание, за който гласоподават 240 народни представители.

Към момента претенденти за поста са ректорът на МУ-София акад. Лъчезар Трайков, ректорът на Русенския университет акад. Христо Белоев и ректорът на УНСС проф. Димитър Димитров.

Те ще наследят досегашния титуляр – ректорът на Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ проф. Анастас Герджиков.

Още след избирането му, ректорът на ректорите ще би трябвало да се заеме с две огромни тематики, които вълнуват академичната общественост в страната. Първата е тематиката със сливането на университетите, а втората плановете за нова методика за препоръка на преподавателите във висшите учебни заведения

„ Създаде се чувството за посягане върху автономията на университетите. През 2020 година беше първото чувство за посягане и от този момент академичната общественост стои на щрек. “ Така ректорът на Медицински университет - София акад. Лъчезар Трайков разяснява плановете за нова методика за препоръка на преподавателите във висшите учебни заведения и за нови критерии, импортирани за публично разискване от министъра на образованието и учител в СУ акад. Николай Денков.

По думите му импортираният от депутата от " ИТН " Ива Митева законопроект за изменение на Закона за държавния бюджет в частта, която обвързва разпределянето на 20 милиона лв. в допълнение за заплати на преподавателите против изискването университетите да трансформират разпоредбите си за атестиране на преподавателите в унисон с препоръчаната от Денков нова методика, Трайков дефинира като " най-хубавия сюжети ".

„ Нека си вземем парите за нарастване на заплатите и след това да дадем време на ректорите, които знаят каква специфичност имат преподавателите в университети си ", сподели още ректорът на МУ-София.

Той прикани за необятна полемика във връзка с всяка смяна в разпоредбите на системата на висшето обучение.
Според него парите за повишение на заплатите не би трябвало да се обвързва с критериите.

" Дълбоко почитам министър Денков. Познавам го от най-малко 10 години. Разговорите с него, даже разногласията, постоянно са били градивни. Имахме полемика за това къде са несъгласията, от кое място е напрежението. А напрежението е от това, че в един миг се пробваха някак си бързо и малко силово да се наложат тези правила ", добави акад. Трайков.

Относно концепцията за обединение на университети ректорът на МУ-София изясни, че това не е измислено от Денков, а е проевропейска политика. " Моите другари от Франция направиха сходни сливания и то на огромни университети. Питах ги по какъв начин се усещат след сливането. Те нямат чувството че работят в по-значим университет, а се усещат по-незабележим, че структурата е тромава ", съобщи още той.

Според него хипотезата за сливанията е трябвало да бъде разисквана малко по-различно, тъй като е почнала с " неразбираемо проведени срещи в избрани университети ", а министър Денков е обяснил защо става въпрос, само че " малко по-късно ".

Лъчезар Трайков е български доктор, невролог, професор, учен. Ректор на Медицинския университет в София с мандат 2020 – 2024 година Роден е на 4 януари 1959 година в София. Вдовец, с две деца. Завършва медицина в София през 1983 година През 1991 година придобива компетентност по неврология. Специализира във Франция. През 2001 година получава професионална подготовка по „ Клинична невропсихология “, а през 2013 година приключва втора магистратура по специалността „ Обществено здраве и здравен мениджмънт “ във Факултета по публично здраве на МУ-София. През 2002 година след конкурс е определен за доцент, а през 2007 – за професор. През 2014 година е определен за член-кореспондент на Българска академия на науките, а през 2018 година – за учен. През 2020 година е определен за ректор на Медицинския университет – София.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР