Рекордно време за слушане на музика в сегашното пандемично време

...
Рекордно време за слушане на музика в сегашното пандемично време
Коментари Харесай

В България всеки десети плаща за музика онлайн, в света – всеки четвърти

Рекордно време за слушане на музика в настоящето пандемично време – 18.4 часа седмично, регистрира новия отчет " Общуване с музиката 2021 " (Engaging with Music 2021), оповестен в четвъртък от Международната федерация на звукозаписната промишленост. То е най-голямото, правено до моментa и в него са взели участие 43 000 души от 16 до 64-годишна възраст, от 21 страни на разнообразни континенти.

Според неговите данни 74% от хората по света пускат радио точно поради обичаните си песни, а 23% (или съвсем всеки четвърти) заплащат абонамент за стрийминг услуга.

Именно стриймингът е най-предпочитаният метод за достъп до музика за 78% от хората, взели участие в представителното изследване. Като съществени аргументи за това те показват опцията за избор на обичани песни и реализатори, а също и за сформиране на лични плейлисти. 68% търсят съответни части, а 62% слушат плейлисти, които основават сами най-малко един път седмично, сочи още отчетът, показан от Българската асоциация на музикалните продуценти (БАМП).

" Въпреки че и в България следваме общата наклонност да стигаме до обичаните си песни главно посредством цифровите платформи, съгласно едно скорошно проучване на мониторинговата организация Nielsen Admosphere едвам всеки десети (11%) разчита на платени абонаменти “, разяснява изпълнителният шеф на БАМП Петя Точарова.

Докладът “Общуване с музиката 2021” акцентира, че хората към този момент не просто слушат музика, те се ангажират с нея по все по-разнообразни способи - с платформите за къси видеа, стрийминг онлайн или във видео игрите. 68% от времето, прекарано в приложения за къси видеа (като TikTok), е употребявано за клипове, директно свързани с музика. Всеки трети (29%) пък декларира, че е гледал най-малко един лайвстрийм концерт през последните 12 месеца.

Най-предпочитаният жанр в света е поп, следван от рок, а челната петица се оформя от музика от 90-те, от 80-те и саундтраци на филми. Най-популярните жанрове обаче се допълват от още над 300 разнообразни стила. Това отразява богат, разнороден и мощно конкурентен музикален пейзаж.

Проучването, което е извършено през юни и юли 2021 година, е още едно доказателство, че музиката служи и като избавителен пояс в тревожните времена на пандемия, показват от БАМП.

За 87% от хората тя е наслаждение и благополучие в сложните моменти, а 68% от най-младите (16-19 г.) споделят, че новите песни на обичаните им реализатори са им помогнали по време на пандемията.

Наличието на нелицензирани творби обаче остава сериозен проблем за музикалната екосистема. Почти всеки трети (29%) е употребявал противозаконни или нелицензирани способи за слушане или евакуиране на музика.

" Докладът демонстрира по какъв начин хората по целия свят се свързват с артистите и музиката, която обичат, по способи, които в никакъв случай не са си представяли, като новите къси видео форми, лайвстрийм и консолидираното във видеоигрите. Звукозаписните компании дават опция на артистите да развият своята визия, лицензират обилие от музикални части на голям брой платформи и употребяват нови технологии, с цел да проправят пътя на почитателите до изпълнителите по тези вълнуващи способи ", разяснява Франсес Муур, основен изпълнителен шеф на Международната федерация на звукозаписната промишленост.
.
По думите ѝ свободата на лицензиране е от решаващо значение за бъдещия напредък на цялата музикална екосистема. " Ние организираме акция по целия свят, с цел да подсигуряваме, че държавните управления основават и поддържат обективна среда, в която музиката да бъде лицензирана без трудности ", добавя тя.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР