Рекордно високите цени на тока през последните месеци са проблем

...
Рекордно високите цени на тока през последните месеци са проблем
Коментари Харесай

НЕК излезе на рекордна печалба от 278 млн. лева

Рекордно високите цени на тока през последните месеци са проблем за бизнеса, само че и източник за облаги при производителите на електрическа енергия. " Националната електрическа компания ", която стопанисва всички огромни държавни Водноелектрическа централа, усъвършенства внезапно индикаторите си през третото тримесечие на тази година и регистрира внушително нарастване на приходите от продажби (без обезщетенията от ФСЕС) - от 1.1 милиарда лева за същия интервал на 2020 година до 1.58 милиарда лева, и рекордна облага - над 278 млн. лева

За внушителните резултати спомага и растежът в производството на електрическа енергия при водноелектрическите централи след по-сухата 2020 година - главните мощности на НЕК като Водноелектрическа централа и ПАВЕЦ са продали 6 пъти повече електрическа енергия на свободния пазар през това деветмесечие.

Въпреки това усъвършенстване, което сигурно ще продължи и до края на годината, когато се чака облагата на НЕК да надвиши половин милиард, държавната компания остава мощно задлъжняла. Общият размер на задълженията се усилва на годишна база с към 100 млн. лева и доближава сериозните 4.15 милиарда лв.. Голяма част от него е обвързвана с плана АЕЦ " Белене " - официално двата съветски реактора за централата бяха платени от НЕК.
Реклама
Ако сегашните борсови цени на електрическата енергия се запазят за дълъг интервал и държавната електрическа компания се ръководи дейно, част от тези задължения могат да бъдат погасени. Но прогнозите са, че още през лятото на 2022 година дружно с газовите пазари ще се успокои и електроенергийният. Което би означавало ново стесняване на приходите и облагата на НЕК.

Също по този начин компанията е изправена и пред рисковете от климатичните промени - в случай че по-често има такива сухи интервали както в края на 2019-а и началото на 2020 година ВЕЦ-овете няма да могат да работят пълноценно и надлежно даже цените на тока да са удобни, НЕК няма да има какво да продава.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Евгени Ахмадзай
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР