Рекордно високи приходи от продадени държавни въглеродни емисии ще влязат

...
Рекордно високи приходи от продадени държавни въглеродни емисии ще влязат
Коментари Харесай

Енергийни фирми ще получат рекордните 880 млн. лв. от СО2 приходи през т.г.

Рекордно високи доходи от продадени държавни въглеродни излъчвания ще влязат през 2020 година във фонда " Сигурност на електроенергийната система " (ФСЕС), чийто общ бюджет ще е 1.829 милиарда лева

Като цяло парите са по-малко от миналогодишните 2.23 милиарда лева 48 на 100 от сегашните приходи обаче са от парникови квоти - 880 млн. лева За съпоставяне през 2019 година изтъргуваните на европейския пазар количества икономисан въглероден двуокис донесоха на фонда 750 млн. лева

В основания през юли 2015 година ФСЕС с изключение на приходите от парникови квоти влизат по 5% от приходите от електроцентралите и вносителите на ток, а също и от таксите за достъп и транспорт на електрическа сила и природен газ и от достъп и запазване на природен газ. С Парите от фонда се покриват разноските на публичния снабдител НЕК за изкупуване на тока от възобновими енергийни източници, само че и на самите зелени електроцентрали, топлофикациии и фабричен централи с мощ над 1МВ, в случай че са продали на свободния пазар тока си по-евтино от избраните им от регулатора преференциални цени.

Преди време специалисти предизвестиха, че финансирането от фонда води до парадокса парите от парникови излъчвания да се дават за изхвърлянето на от ден на ден такива.

Според тях подпомагането за НЕК разрешава цената на тока да се поддържа на по-ниски нива, а това предизвиква потреблението на електрическата енергия за сметка на други източници на сила. Ниската цена води до неефективно потребление на силата, а в композиция с това, че 40% от творби ток е от въглищните електроцентрали, на практика страната заплаща, с цел да се емитират още повече въглеродни излъчвания и да се замърсява въздухът, разясниха експери.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР