Рекордно ниско е нивото на язовир Цонево. Живеещи в района

...
Рекордно ниско е нивото на язовир Цонево. Живеещи в района
Коментари Харесай

Язовир "Цонево" във Варненско с най-ниско ниво от 30 години насам

Рекордно ниско е равнището на язовир " Цонево ". Живеещи в региона споделиха, че повече от 30 години не се е случвало остарелият мост на река " Луда Камчия " да се демонстрира толкоз доста. Причината за това е фрапантно спадналият размер на язовира.

Предполагат, че намалелият на половина размер се дължи на електроцентралата, която изпомпва водата към реката. Според някои от мненията той е изтърван поради ремонт жп моста.

Според експерти от Басейнова дирекция " Черноморски регион ", по-малкият размер вода е естествен за този интервал, а искане за изпускане не е постъпвало. Максималният размер на язовира е 329 млн. куб. м. В БДЧР не е постъпвало съобщение по член 140 от Закон за водите за източване на язовира за осъществяване на ремонт.

По данни на Община Дългопол от 2018 година язовир " Цонево " е седмият по величина в страната с дължина 28 километра. Той е издигнат през 1974 година. Тогава е потънал и мостът, свързващ двата бряга на река " Луда Камчия ". Старото име на язовира е " Георги Трайков ". В южната му част се намира скалният феномен " Чудните скали ".

Язовир " Цонево " се експлоатира от " Напоителни системи " ЕАД. Водите му се употребяват за напояване, промишлено водоснабдяване и произвеждане на електрическа сила, само че не и за питейно-битови цели.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР