Рекордно ниски цени на електроенергията от почти нула лева имаше

...
Рекордно ниски цени на електроенергията от почти нула лева имаше
Коментари Харесай

Електроенергията на борсата падна до 0.1 лв./МВтч

Рекордно ниски цени на електрическата енергия от съвсем нула лв. имаше през днешния ден на борсата за ток. От 3 часа сутринта до 12 на обяд доставките се осъществяваха на цени в диапазона от 0.1 до 0.39 лв. за мегаватчас. За съпоставяне при започване на март цени от над 100 лева./МВтч бяха нормални за утринните и обедните часове на деня.

Основната причина за извънредно ниските цени на Българската самостоятелна енергийна борса е спрялото ползване на хилядите търговски обекти от ресторантьорския и хотелиерския бизнес, както и моловете. Търговците на ток, които доставят тези обекти, сега имат непотребна сила и се пробват да я пласират посредством платформата " Ден напред ", само че защото насрещното търсене е едва цените безусловно се срутват. Подобна е наклонността в съвсем цяла Европа, като в Германия, Чехия и Словакия междинната цена на тока за през днешния ден даже е негативна.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики По информация на " Капитал " и в България е имало предложения при негативни цени, само че реализирана междинна стойност за 22 март е 14.84 лева./МВтч. При покупко-продажбите за понеделник (23 март) пък цената е 38.12 лева./МВтч, което поради прогнозата за захлаждане също е извънредно ниско. Миналата седмица, да вземем за пример, когато към този момент действаха ограничаващите ограничения поради ковид, токът се търгуваше за над 66 лева./МВтч, а през останалите работни дни на седмицата бе сред 55 и 60 лв..

По принцип март, април и май са месеците с най-ниски борсови цени на електрическата енергия, което се изяснява с понижението ползване след зимата и огромните водни ресурси за активността на Водноелектрическа централа. Тази година обаче е друга и понижението е доста по-голямо както поради сушата, по този начин и поради невиждани ограничения против Covid-19. Показателно е, че междинната цена на борсовия ток от началото на март е към 58 лева, до момента в който за първите два месеца на 2020 година е над 90 лв..

По-ниските цени по принцип са добре пристигнали за промишлеността, стига предприятията да нямат контракти с закрепени цени, които в този момент ще би трябвало да предоговарят. Естествено, стои и въпросът дали работят въобще.

За производителите на ток това може да има гибелен резултат. Например, себестойността на създаваната от АЕЦ " Козлодуй " сила е към 50 лева./МВтч, което значи, че централата няма да успее да генерира огромни облаги. А през последните две години точно дивидентите, които АЕЦ-а заплащане на Българския енергиен холдинг служеха за покриване на дупките в Топлоелектрическа централа " Марица изток 2 ". А в този момент и самата централа ще натрупа по-големи загуби. Макар и доста по-малък, проблем ще има и за ВЕИ производителите, защото прогнозата на Комисията за енергийно и водно контролиране е тяхната сила да се продава на борсата за към 90 лева./МВтч, като на тази база получават и съответните награди. Сега обаче соларите, да вземем за пример, продават за под 1 лев на мегаватчас и надлежно губят разликата до 90 лв..
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР