Рекордно количество над 2 500 кг от амфетаминопроизводното вещество Алфа-фенилацето-ацетамид

...
Рекордно количество над 2 500 кг от амфетаминопроизводното вещество Алфа-фенилацето-ацетамид
Коментари Харесай

Невиждан удар за 1 милиард лева направиха митничари на пристанище Варна!

Рекордно количество над 2 500 кг от амфетаминопроизводното вещество Алфа-фенилацето-ацетамид или 2-фенилацето- ацетамид, известно още като АПАА /АРАА/, задържаха митническите чиновници на пристанище Варна Запад. Това е нов тип мощен прекурсор за произвеждане на опиати. Цената при реализация на сходно количество АПАА от незаконни разпространители възлиза на над 500 милиона евро, оповестяват от Агенция " Митници ".

Информация за разкритието оповестиха на взаимна конференция в Митница Варна през днешния ден заместник-директорът на Агенция „ Митници " Юлиан Мирков, началникът на Митница Варна Светлан Савов и административният началник на Окръжна прокуратура Варна Владимир Чавдаров.

Стоката е пристигнала с резервоар от Китай, като е заявена като лимонена киселина - 600 торби по 25 кг. По метода „ разбор на риска ", контейнерът попада в предварителната селекция на отделите „ Митническо разузнаване и следствие " и „ Борба с наркотрафика " в Митница Варна. Предвид спецификата на товара, на 25.05.2018 година чиновници на отдел „ Борба с наркотрафика " правят физически надзор на стоката при цялостно разтоварване.

След първата половина на контейнера, откакто са прегледани 300 торби с лимонена киселина, проверяващите митнически чиновници се натъкват на вещество от друг вид, с друга конструкция и цвят. При осъществен полеви наркотест, веществото реагира с присъщото оцветяване на амфетаминопроизводна субстанция. При следващи проби, веществото е разпознато като АПАА - прекурсор от нов вид, служител за производството при лабораторни условия на амфетамини и метамфетамини.

„ Тук не става въпрос за типичен способ на контрабанда, защото директно след тапата не е сложена непосредствено контрабандната стока, а прекурсорът е в обособени чували от същия тип, които са подредени по метод, който да направи мъчно допустима идентификацията на контрабандната стока при инспекция с рентгенова инсталация " - посочи заместник-директорът на Агенция „ Митници " Юлиан Мирков.

Основен консуматор на този вид прекурсор са страните от Западна Европа, като през последните години такива незаконни лаборатории за произвеждане на синтетични опиати са засичани и в Централна и Източна Европа. В взаимозависимост от това какъв брой дипломиран е химикът и какъв брой съвременна е лабораторията, минимумът таблетки, който може да се създаде от 1 кг сходен прекурсор е 10 000 броя. Средната цена на черния пазар на сходно хапче е към 20 евро. Цената на реализация на сходно количество АПАА при незаконните разпространители на дрога възлиза на над 500 милиона евро, стана ясно на брифинга.

Случаят е докладван незабавно на дежурен прокурор при Окръжна прокуратура Варна. Образувано е досъдебно произвеждане, което се организира от проверяващ митнически контрольор от Митница Варна под надзора на прокуратурата.




ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР