Наводнението на ледниковия басейн разрушава две структури в столицата на Аляска Джуно и налага местна декларация за извънредни ситуации

...
Рекордно големи речни наводнения унищожиха най-малко две постройки в Джуно,
Коментари Харесай

Рекордно големи речни наводнения унищожиха най-малко две постройки в Джуно, Аляска, и предизвикаха евакуации на местните жители, след като внезапно изблик от затрупано от ледник езеро наводни региона, твърдят служители.

Градските власти обявиха местно извънредно положение в неделя, тъй като наводнението направи бреговете на река Менденхол нестабилни и блокира някои пътища с тиня и отломки.

„Въпреки че нивата на реките продължават да спадат, най-малко две конструкции са били изгубени от реката, а други са изложени на риск и/или са били евакуирани“, каза градът и квартал Джуно в съобщение за пресата в неделя сутринта.

Пороят произхожда от Suicide Basin – пълен с лед и вода басейн в съседство с ледника Менденхол в Джуно – и се влива в езерото и реката Менденхол, причинявайки езерото да издигне върха си в събота вечер, според Националната метеорологична служба в Джуно.

Езерото достигна рекордните 14,97 фута – далеч по-високо от предишния рекорд от 11,99 фута, поставен през 2016 г., каза метеорологичната служба. До неделя вечер езерото се е понижило до около 7 фута и се очаква да падне под 6 фута до вторник вечерта, показват данните на метеорологичната служба.

Въпреки че Suicide Basin изхвърля изблици на ледникова вода в съседните езеро и река от 2011 г. насам, метеорологичната служба предупреди, че сегашното наводнение засяга райони, които преди това не са виждали това наводнение.

Поради нестабилните брегове на реката градските власти настоятелно посъветваха жителите да не се приближават до реката. Те също предупредиха, че някои резервоари за гориво и контейнери с опасни материали са засегнати от наводнението.

Комуналните услуги бяха възстановени на повечето места към средата на деня в неделя, се казва в съобщението на града. Екипите все още работят, за да разчистят блокираните пътища в неделя следобед, се казва в съобщението.

Докато нивата на езерото продължават да намаляват в неделя, метеорологичната служба обяви, че предупреждението за наводнения е изтекло.

„Вече не се очаква наводненията да представляват заплаха, но опасностите продължават да съществуват в и близо до река Менденхол“, каза метеорологичната служба.

„Внимавайте за оставащите затворени пътища, стойте далеч от реката и далеч от нестабилните брегове и дайте достатъчно място за ресурси за оказване на помощ“, се добавя в него.

Мишел Уотсън от CNN допринесе за този сигнал.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР