Рекордният за София бюджет от над 2,5 милиарда лева мина

...
Рекордният за София бюджет от над 2,5 милиарда лева мина
Коментари Харесай

Спор между Васил Терзиев и Георги Георгиев заради бюджета на София

Рекордният за София бюджет от над 2,5 милиарда лв. мина през публично разискване. То стана мотив за словесни престрелки сред ръководителя на Столичния общински съвет и евентуален претендент на ГЕРБ за кмет на столицата Георги Георгиев и претендента на " ПП-ДБ " Васил Терзиев. Никой от публично номинираните до момента за градоначалник не се яви на разискването.

В проектобюджета на София са заложени с близо 20% повече средства спрямо миналата година. Около 200 милиона са за поправки и създаване на улици и булеварди.

" Собствените доходи на общината, които планираме за 2023 година, са общо в размер на 930 милиона от съвсем 2.5 милиарда лв.. Ако погледнем финансовата стратегия - тази година упованията са 670 милиона лв. ", съобщи Дончо Барбалов, заместник-кмет по финанси и опазване на здравето.

Приемането на бюджет с 8 месеца забавяне е сложило Столичната община в сложна обстановка, уточни ръководителят на Общинския съвет.

" Това обаче е функционалност от общата неустойчивост в страната, която забави приемането на държавния бюджет и наложи ние дълго време да работим на мускули. Без този бюджет ние няма да можем да осигурим издръжката на градския превоз до края на годината. А това няма да бъде допустимо, в случай че бюджетът падне жертва на идните избори ", съобщи Георги Георгиев, ръководител на Столичния общински съвет

Още преди публичното разискване претендентът за кмет на ПП-ДБ Васил Терзиев с обява във " Facebook " подкани жителите да отидат и да зададат неуместни въпроси към общинарите. Георгиев, който е и евентуален претендент за кмет, го предложения персонално да пита.

" Имам доста въпроси към мързеливия бюджет на Фандъкова. (...) Отидете и питайте. Защото в действителност огромният въпрос е след общо 22,096 милиарда изхарчени от 2010 година до през днешния ден в каква София живеем в този момент? ", попита Терзиев.

" Не може да чака някой различен да приказва вместо него и да му свърши работата. Все отново се кандидатира за четвъртия управнически пост в страната, а не за фейсбук инфлуенсър. (...) Заповядайте, господин Терзиев ", отговори Георгиев.

Васил Терзиев не отиде на публичното разискване, само че отговори на Георгиев.

" Аз бих посъветвал господин Георги Валентинов Георгиев да се занимава с други неща по време на работния си ден, който е обезщетен с налозите ни, а точно - да свърши нещо. А не да прави предизборна акция отново с парите на софиянци ", уточни Терзиев.

Въпреки това Георгиев го чакаше.

" Бюджетът, тъй като явно има непознаване на материята, бюджетът е това - 2.5 милиарда лв., 65 страници текстови, над 40 страници с съответни планове. Затова се надявам сътрудниците, които го поддържат и издигат, да отговорят на въпросите, на които Васил Терзиев не желае или не може да отговори ", разяснява Георги Георгиев, ръководител на Столичния общински съвет.

Бюджетът ще бъде гласуван от общинския съвет на 14 септември.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР