Рекордният спад на американските държавни облигации за цялата 250-годишна история

...
Рекордният спад на американските държавни облигации за цялата 250-годишна история
Коментари Харесай

Защо колапсът на американските облигации е опасен за останалия свят

Рекордният спад на американските държавни облигации за цялата 250-годишна история на Съединените щати към момента е надалеч от своя край, съгласно една от най-големите капиталови компании в света „ БлекРок “. Това събитие е значимо за цялата международна стопанска система, защото следствията от проблемите в Съединените щати могат да обиден всички, в това число Русия.

Спадът на американските държавни облигации беше рекорден в цялата 250-годишна история на Съединени американски щати. От пика си през юли 2020 година до края на октомври 2022 година те са паднали с 24,7%, демонстрира графика, формирана от анализатори на „ Банката на Америка “. Това е рекорден спад, като вторият и третият най-лоши резултати са регистрирани през XIX век.

„ Това е най-големият мечи пазар на облигации за всички времена “, сподели стратегът на „ Банката на Америка “ Майкъл Хартнет.

Когато цената на държавните облигации на Съединени американски щати пада, доходността им се покачва. От края на 2022 година доходността на референтните 10-годишни облигации се е повишила до пет пъти. Това се дължи на въздействието на възходящата инфлация в Съединени американски щати, която остава ниска от десетилетия.

В резултат на това се стигна до внезапен скок на лихвите на Федералния запас. Освен това се усилиха опасенията по отношение на рецесията с държавния дълг на страната. Държавният дълг на Съединени американски щати надмина невижданите 33 трилиона $ предишния месец, удвоявайки се през последното десетилетие.

„ Спадането на цената на американските облигации се случва на фона на повишение на доходността им заради повишение на главния % на рефинансиране. Защото дружно с увеличението на главния лихвен % се усилва доходността на банковите депозити и други безрискови активи с закрепен приход. Ако доходността на облигациите не се увеличи, тогава съхраняването на пари в банкови депозити става по-изгодно, в сравнение с в държавни скъпи бумаги, за които търсенето понижава. Следователно доходността на облигациите се покачва и по-късно купонните заплащания по облигациите би трябвало да се усилят, т.е. Съединените щати би трябвало да заплащат повече лихви по заемите си. По този метод увеличението на % на рефинансиране усилва и разноските за обслужване на държавния дълг на Съединени американски щати, които непрестанно се усилват, а това от своя страна усилва риска от банкрут на страната “, споделя Владимир Чернов, анализатор.

Американски чиновници се пробват да успокоят огъня със словесни намеси. Министърът на финансите на Съединени американски щати Джанет Йелън сподели, че възходящите разноски по заемите не са довели до дисфункция на финансовите пазари в Съединени американски щати: банките, предприятията и семействата могат да устоят на по-високи лихвени проценти.

Представители на Федералния запас от своя страна направиха изказвания, които дадоха вяра на вложителите, че регулаторът въпреки всичко може да откаже ново нарастване на лихвените проценти преди края на тази година. Защото разочарованието на вложителите беше обвързвано точно с упованието за по-нататъшно нарастване на лихвите. Регулаторът видя нарастване на доходността на облигациите и счита това за стягане на паричните условия на пазара, споделя Андрю Тайсхърст, стратегически анализатор, по време на изявление за „ Блумбърг “. Тези фактори даже доведоха до лек спад в доходността на държавните облигации на Съединени американски щати във вторник.

Много видни икономисти обаче ни приканват да не се заблуждаваме. Най-лошият срив на държавните облигации на Съединени американски щати към момента е надалеч от своя край, съгласно „ БлекРок “, една от най-големите капиталови компании в света. Компанията има вяра, че доходността на дълготрайните облигации ще продължи да пораства и притежаването им е рисковано.

„ Федералният запас на Съединени американски щати стартира настоящия си цикъл на стягане на паричната политика с очевидно забавяне, тъй че въздействието на високите лихвени проценти върху инфлацията може да бъде по-малко дейно и по-продължително във времето. Може да са нужни спомагателни нараствания на референтния лихвен %, с цел да се ускори битката с инфлацията. По този метод вероятността за по-нататъшно нарастване на доходността на държавните облигации на Съединени американски щати наподобява напълно действителна “, склонен е Владимир Евстифеев, началник на аналитичния отдел на Банка „ Зенит “.

По отношение на опасенията за дълговата рецесия милиардерът вложител Рей Далио предизвести още през юни, че Съединени американски щати са при започване на „ класическа дългова рецесия от късния цикъл “, характеризираща се с дефицит на купувачи. Известният икономист Нуриел Рубини също изрази сходни опасения.

Бившият бизнес сътрудник на Джордж Сорос Джим Роджърс също бие паника за американския дълг. Според него никоя страна не е живяла толкоз задлъжняла като Съединени американски щати, които са най-големият дебитор в международната история. И тази история няма по какъв начин да приключи добре, ще има жертви, счита той. „ Ерата на щатския $ е към края си “, като нито една валута в историята не е останала преобладаваща повече от 100 години, сподели Роджърс. Според него единственият действителен кандидат за мястото на $ в този момент е китайският юан.

Що се отнася до рисковете от банкрут на Съединени американски щати заради неспособност за погашение на задължения, това е допустимо единствено в случай че управляващите не вдигнат тавана. Досега обаче Съединени американски щати постоянно са го вдигали, въпреки че са го правили с театрално зрелище. Освен това американците постоянно могат да отпечатат повече долари и да купят свои лични облигации с тях. „ Федералният запас има печатна преса, която постоянно може да обезпечи нужното „ търсене “ на държавни облигации. Дългът на Съединени американски щати непрестанно пораства, обслужването му се прави както посредством рефинансиране, по този начин и посредством емисия на пари от Федералния запас “, отбелязва Евстифеев.

„ Проблемът с държавния дълг на Съединени американски щати е дълготраен, той може да стане настоящ по-близо до 2050 година “, споделя анализаторът Оксана Холоденко. Други евентуални опасности в средносрочен проект включват спад в бизнес интензивността и доверието на потребителите, което може да провокира криза през 2024 година, споделя тя.

Освен това се появиха признаци на балон на пазара на недвижими парцели в Съединени американски щати, което е съпроводено от възходящи лихви по ипотечните заеми и рекорден размер на ипотечния портфейл, отбелязва Холоденко. Въпреки това до момента не са следени негативни задействания.

Защо тази обстановка с далечните американски облигации е значима за международната и съветската стопанска система?

„ Основният риск е, че фирмите по света ще би трябвало да вземат заеми при доста по-високи проценти. Това ще се отрази отрицателно на кредитния им профил, ще забави темповете на развиване, а най-задлъжнелите компании могат да бъдат изложени на риск от банкрут “, показва Евстифеев.

„ Дълговите проблеми в Съединени американски щати могат да доведат до закъснение на международната стопанска система заради възходящите разноски за заеми или даже световна криза. В този случай потреблението на първични материали, в това число петролни артикули, ще намалее, цените им ще се намалят дружно с приходите на Русия от техния експорт “, заключава Владимир Чернов.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР