Рекордните жеги в Европа имат нова жертва - бирата. Горещото

...
Рекордните жеги в Европа имат нова жертва - бирата. Горещото
Коментари Харесай

Рекордните жеги в Европа засегнаха и бирата

Рекордните жеги в Европа имат нова жертва - бирата.

Горещото и изсъхнало време изпържи ечемичните култури в Северна Европа, създавайки евентуални проблеми за пивоварите, които би трябвало да купят малц.

Реколтата на основни производители в Скандинавия, Северна Германия и балтийските страни може да бъде с 30 до 40% по-ниска от естествената, съгласно търговеца Evergrain Germany, представен от Bloomberg.

Цените на ечемика към този момент нарастват и разноските ще би трябвало да бъдат трансферирани надолу по веригата за доставки. Някои немски пивовари стартират да усилват цените на бирата, сподели Щефан Волмар, специалист по продажбите в търговеца на едро GrainCom, основан в Хамбург.

 Пораженията върху реколтата качиха цените на френския малцов ечемик до 5-годишен връх
Пораженията върху реколтата качиха цените на френския малцов ечемик до 5-годишен връх

" Имаме огромен проблем с доставките. Малцът не коства доста в чаша бира, само че когато се отнася за доста чаши бира, това е огромен разход ", съобщи Джонатан Арнолд, шеф, отговарящ за ечемика и овеса в английската комерсиална компания Robin Appel.

В Скандинавия извънредно горещо време, което аргументи горски пожари из цяла Швеция, значи, че реколтата е подготвена с 3 до 4 седмици по-рано от нормално. В резултат на рекордните жеги Европейският съюз ще изпита дефицит от с 490 000 метрични тона на малцов ечемик през този сезон - първият недостиг от 8 години, съгласно консултантската компания RMI Analytics.

Цените на френския малцов ечемик са се нараснали с повече от 35% от април, достигайки най-високата си стойност от 2013 година насам, съгласно данни от Commodity3.

 Горещините и дъждовете това лято могат да оставят Европа без зърно и пшеница
Горещините и дъждовете това лято могат да оставят Европа без зърно и пшеница

Особено наранени са производителите в по-северната част на Стария континент

Вторият максимален пивовар в света - Heineken NV посочи по-високите цени на суровините през второто тримесечие. Макар компанията да съобщи, че неприятната европейска годишна продукция няма да навреди на нейните резултатите й за 2018 година, тя отхвърли да разяснява по-нататъшното й влияние.

" Това е доста нарастване на цените. В последна сметка пивоварите ще би трябвало да поемат покачването на цената на ечемика, в случай че не са заключили бъдещите си покупки ", твърди Андриес де Грьон, ръководещ шеф на Evergrain, звено на немския колос BayWa.

Сушата и горещината предизвикаха трагична смяна на пазара. Преди по-малко от 2 месеца Арнолд от Robin Appel очакваше остатък от над 1 млн. тона пивоварен ечемик в Европа, а в този момент на пазара евентуално ще има недостиг. Горещото време намалява и качеството на ечемика, което значи, че евентуално ще има остатък от зърно, което може да се употребява единствено за фуражи.

 Горещата вълна завладя Европа и й нанесе съществени вреди
Горещата вълна завладя Европа и й нанесе съществени вреди

Жегата засегна и немските фермери, те желаят €1 милиард обезщетения

Производителите на малц, които го извличат от ечемика, ще би трябвало да заплащат повече за висококачествено зърно или да трансформират индустриалния развой, съгласно RMI. И въпреки всичко е малко евентуално потребителите да заплащат повече за чаша бира, защото ечемикът е дребна част от общата цена на напитката.

Производството на пролетен ечемик в Европейски Съюз може да бъде с 10% под междинното за последните 5 години. Слабото произвеждане в Северна Европа може да бъде обезщетено от Франция, която има отлична годишна продукция и може да обезпечи доставките, уточни де Грьон.

" Колкото по-на север отивате, толкоз по-трудно става. Трудно е да сме сигурни в окончателния резултат от реколтата, която преди малко започнахме да събираме. Но чакаме размерът да е много невисок и да има някои проблеми с качеството ", показва търговецът Волмар.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР