Рекордните 400 състезатели от 25 държави ще участват в петото

...
Рекордните 400 състезатели от 25 държави ще участват в петото
Коментари Харесай

Рекордните 400 състезатели от 25 държави ще участват в 5-ото издание на София Трофи

Рекордните 400 състезатели от 25 страни ще вземат участие в петото издание на шампионата по фигурно пързаляне " София Трофи ", който ще се организира от 12 до 15 февруари в Зимния замък в столицата. Организатор на конкуренцията, която е за мъже, дами, юноши и деца, е кънки-клуб " Денкова-Стависки ". Входът за фенове е свободен.
Състезанието е част от календара на Международния кънки съюз (ISU) и се провежда с поддръжката на Българска федерация по кънки. София Трофи е част от веригата надпревари, където на финала в Италия ще бъде присъдена Купа " Европа " за деца и юноши.
Тази година има извънреден интерес, като уредниците сложиха връх по посещаемост. Първоначално бяха декларирани 448 спортисти, само че като часове на надпреварата не е допустимо те да вземат участие. След това поръчките бяха понижени до 395.
Италия ще дойде с тим от 70 души, а първичната поръчка е била за близо 100.
За трета година след надпреварата ще се организира семинар по фигурно пързаляне за състезатели и треньори. Лектори ще бъдат Андрей Лутай и Никита Михайлов, както и двама механически експерти от ISU.
Семинарът ще се организира на 16 и 17 февруари в Зимния замък.
В шампионата ще вземат участие към 60 български спортисти, измежду които най-хубавата българска състезателка Александра Фейгин, както и първенецът на страната Лари Луполоувър. Очаква се конкуренцията при дамите да бъде извънредно мощна.
" Състезанието ще бъде доста мощно. Това е последна инспекция преди международното състезание през март в Канада ", сподели Александра Фейгин на конференция през днешния ден.
Роденият в Ню Йорк Лари Луполоувър пък разкри, че му е било елементарно да вземе решение да се състезава за България.
" Беше елементарно решение за мен, тъй като доста одобрявам треньорите Андрей и Ина Лутай ", сподели американецът, който се състезава за страната с позволение от Международния кънки съюз.
" Беше му тежко първоначално, тъй като въпреки всичко е роден в Ню Йорк. Но фантазията му е да се занимава с фигурно пързаляне и упражнявам доста крепко. Вече скача доста комплицирани скокове, измежду които четворен лутц. Много малко фигуристи скачат този скок ", разяснява треньорката Ина Лутай, която разкри, че към този момент са подадени документи за българско поданство на Луполоувър.
" Той може да взе участие на европейски и международни шампионати с позволение на ИСУ, само за олимпийски игри му би трябвало български паспорт. Но след две години има зимна олимпиада, а той има шансове да се класира ", добави Ина Лутай.
Фейгин и Луполоувър ще показват България на международното състезание по фигурно пързаляне в Монреал (Канада) от 16 до 22 март.
" За първи път България ще има двама участници на международно състезание. Шампионатът в Канада е главен старт за сезона ", сподели още Ина Лутай.
В конференцията взе участие и младата българска състезателка Кристина Григорова, която стана втора при дамите на държавното състезание предходната събота.
" Ще бъде доста мощно съревнование и се надявам да се оправя с предизвикването ", съобщи Григорова.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР