Рекордните 17 600 паунда кокаин, заловени в Холандия

...
Холандски митнически агенти заловиха 17 600 паунда кокаин, скрит в
Коментари Харесай

Холандски митнически агенти заловиха 17 600 паунда кокаин, скрит в щайги с банани – най-големият праг, събиран някога в пристанището на Ротердам, съобщиха властите в четвъртък.

Кучетата са надушили кокаина в 12 палета с банани, а митническите служители са сканирали контейнера, за да потвърдят наличието на наркотици на 13 юли. Агентите са успели да извадят кокаина от палетите, казаха властите, но не оповестиха информацията пред обществеността, т.к. на разследването около пратката.

Наркотиците са били изпратени от Еквадор през Панама до Ротердам и са на стойност около 660 милиона долара, се казва в изявление на прокуратурата на Ротердам.

най-голямото пристанище в Европа и през първите шест месеца на 2023 г. повече от 220 милиона тона са обработени през неговите терминали, според статистиката, поддържана от пристанището. През последните години пристанището на Ротердам се бори, тъй като организираната престъпност контрабандира кокаин и наркотици в масивни пратки.

От 2017 г. рекордни количества кокаин са били конфискувани в Европа – по-специално в холандски, белгийски и испански пристанища, според статистиката, анализирана от Европейския център за мониторинг на наркотиците и наркоманиите. Пристанищата в тези страни представляват повече от 70% от конфискувания кокаин в Европа, а корупцията, особено по морските пътища, е определена като ключова заплаха, според центъра.

През февруари морските пристанища на Ротердам и Антверпен и пет мултинационални корабни компании обявиха, че въвеждат интелигентни контейнери с алармени възможности и засилена проверка на служителите в опит да намалят контрабандата. Двете страни също възнамеряваха да обменят информация и да разработят "международни стандарти за сигурност за борба с престъпността и глобалната контрабанда на наркотици."

"Рекордните конфискации в пристанищата на Ротердам и Антверпен са илюстративни за размера на наркотиците проблемът с контрабандата и в двете страни“, каза в изявление държавният секретар по ползите и митниците на Нидерландия Ауки де Врис. Той каза, че двете страни работят в тясно сътрудничество за „получаване и изследване на радиографски изображения от Латинска Америка.“

През 2022 г. Холандия обяви, че ще похарчи повече от 30 милиона долара за борба с трафика на наркотици. Средствата ще бъдат използвани и за наемане на митнически служители, които да работят с митнически служители в транзитни страни, главно в Латинска Америка. Холандски митнически служители ще преглеждат и анализират сканиранията на контейнери в опит да идентифицират източниците на наркотици.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР