Рекордни температури, бушуващи пожари, опустошителни наводнения и нестихващи земетресения… и

...
Рекордни температури, бушуващи пожари, опустошителни наводнения и нестихващи земетресения… и
Коментари Харесай

„Исторически решения и компромиси“: Какво се случи на срещата за климата в Египет?


Рекордни температури, вилнеещи пожари, опустошителни наводнения и нестихващи земетресения… и 2022 година бе обхваната от рискови метеорологични феномени, които лишиха човешки животи, нанесоха стопански удар на страните и фамилиите, които останаха разделяне след бедствията.

На този декор за следващ път международните водачи се събраха с цел да обсъдят климатичните промени. В опит да намерят решение на последствията от нездравословното влияние на човечеството на беше подписано историческо за размерите си съглашение, съгласно което богатите страни ще заплащат на по-бедните за вредите и икономическите загуби, породени от изменението на климата.

Най-голямата победа в региона на климата след Парижкото съглашение?

С сходно съглашение като че ли се поставя завършек на съвсем 30-годишното очакване на страните, понасящи големите климатични въздействия, написа Би Би Си.

Тазгодишните договаряния в Шарм ел-Шейх бяха покрай неуспех и се проточиха с два дни. Въпреки това обаче беше контрактуван фонд за загуби и вреди за страните, опустошавани от въздействията на климата.

Това е голямо алегорично и политическо изказване от страна на развитите страни, които дълго време се съпротивляваха за основаването на сходен фонд и на миналогодишната среща в Глазгоу не съумяха да реализират съглашение. То може да се преглежда като най-важния прогрес в региона на климата след Парижкото съглашение от 2015 година

Фондът за загуби и вреди обаче продължава да е обвързван с доста незнайни като какви ще бъдат критериите за погашение на средства, както и от кое място ще дойдат парите и дали ще бъдат задоволителни?

Крачка обратно - до решение за изкопаемите горива не се стигна

Обединеното кралство, Европейски Съюз и Нова Зеландия напуснаха Египет недоволни от компромисите във връзка с изкопаемите горива и ограничението на изменението на климата, добавя английската медия.

Окончателното всеобхватно съглашение не включва задължения за " поетапно прекъсване " или понижаване на потреблението на изкопаеми горива. То също по този начин включва двусмислени нови формулировки по отношение на " силата с ниски излъчвания ". Според специалисти това може да отвори вратата за това някои изкопаеми горива да се смятат за част от бъдещето на зелената сила.

Държавите от Г-20 желаят светът незабавно да понижи потреблението на изкопаеми горива. Но разрастващите се страни като Индия или тези, които зависят от петрола и газа, се опълчват, тъй като желаят да експлоатират своите ресурси, както западните страни са го правили в предишното, написа Би Би Си.

Ще успеем ли за задържим равнищата на световното стопляне до 1,5°?

На срещата за климата в Египет стана ясно и че има възможност през идващите пет години да надхвърлим границата от 1,5 ° за повишение на температурата спрямо прединдустриалните времена܄(от интервала 1850-1900 г.). Вероятно ще я преминем трайно до 2031 година

Според отчет на IPCC сходно прекрачване на границата може и да докара до необятно публикувани разрушения и рискови метеорологични условия. За да се реализира тази цел е належащо надълбоко понижаване на нездравословните излъчвания с 45% до 2030 година спрямо равнищата от 2010 година

Непостигането на прогрес за понижаване потреблението на изкопаемите горива в допълнение ускори опасенията за предизвикателство на необратимо световно стопляне, което ще докара до пагубни промени за земното кълбо.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР