Рекордни количества недекларирани пари бяха задържани на границите ни тази

...
Рекордни количества недекларирани пари бяха задържани на границите ни тази
Коментари Харесай

Рекордни количества недекларирани пари хванати по границата ни през 2022 г.

Рекордни количества недекларирани пари бяха арестувани на границите ни тази година. Само до края на октомври валутата е на стойност над 30 милиона лв..

Пари в матраци. Патент на родните баби. Оказва се - и на контрабандистите. Опитите за контрабанда не престават със всевъзможни нововъведения. В началото на годината всеобщо големи суми се пренасяха с пътнически рейсове, в опит да бъдат избегнати щателните инспекции. След като стана ясно, че тази скица не работи, още веднъж се върнаха общоприетите опити посредством укриване на пари в кабината на водача. Последният случай обаче е върхът в изобретателността. Пачките с евро са били навити под формата на пружини в матрака на водача на камиона, тъй че да не бъдат регистрирани даже от рентгена.

Преди дни на „ Капитан Андреево ” идва камион с разнообразни типове тютюн за пушене от Германия за Турция. Въпреки че всичко изглеждало изрядно, митничарите се усъмнили. Открили скрита валута на стойност близо четвърт милион лв.. „ Укритието беше доста забавно. Беше употребен матракът за отмора на лидера. Банкнотите бяха навити по подобен метод, че действително симулират пружините на матрака. Съвременните матраци, знаете, те не са с железни пружини, а употребяват специфични пяни полиуретанови, които, вероятно при рентгенова инспекция, могат да заблудят рентгеновия чиновник ”, споделя Георги Господинов, който е шеф митническия пункт.

Най-често недекларираните пари се откриват точно в товарни коли. Само на „ Капитан Андреево ” от началото на годината те са на стойност 23 милиона лв., което е с над два пъти повече от цялата предходна година. За всички гранични пунктове сумата е близо 33 милиона лв. - растеж с над 12 милиона за 12 месеца.

Всички недекларирани пари пътуват от Западна Европа към Турция, споделя Диана Маркова от Агенция „ Митници ”. Голямата част от тях са от незаконна активност, а част от парите служат и за разплащане на противозаконни покупко-продажби. „ Вече имаме досъдебно произвеждане за пране на пари, както и доста от сумите, които са съответно декларирани на граничния пункт, биват арестувани за изясняване на произхода им ”, акцентира Георги Господинов. След приключването на производствата в огромната част от случаите санкцията е 25% от сумата, а останалите пари се връщат. Тук обаче има измама. Те още веднъж подлежат на доказване на произхода.

Увеличаването на случаите на контрабанда върви ръка за ръка с нараствания трафик през границата ни с Турция. На ден през  най-големия ни пункт минават общо над 3 000 камиона. За последната година броят на преминаващите през „ Капитан Андреево ” товарни коли се е нараснал с една трета. Затова се строят две нови трасета, през които ще минават единствено хладилни камиони. Ремонтът би трябвало да завърши до няколко месеца и да обезпечи опция за обработката на още 600 камиона на ден.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР