Рекордната цена от 6,08 лева на кубик вода ще плащат

...
Рекордната цена от 6,08 лева на кубик вода ще плащат
Коментари Харесай

Рекордната цена на водата след Нова година

Рекордната цена от 6,08 лв. на кубик вода ще заплащат от 1 януари в Разград.

Водата ще удари 5 лв. за кубик в 22 регионални града за ЧНГ. Причината е, че цената на ВиК ще скочи с 15% от 1 януари следващата година.

Това излиза наяве от отчета на Комисията за енергийно и водно контролиране. Промяната визира над 33 ВиК оператора и в множеството случаи планува по-голямо от плануваното в петгодишния бизнес проект на сдруженията нарастване, пише Telegraph.

Скок

При предложенията за смяна е приложена натрупаната инфлация за интервала от влизане на настоящите сега цени до октомври 2023 година, се споделя в отчета. Ще се вземе поради и инфлацията през ноември. На 29 ноември комисарите ще обсъдят препоръчаните цени навън съвещание с ВиК дружествата, асоциации и представители на локалната власт и потребителски организации.

Предложения

Най-висока цена от 6,08 лв. за куб. м е препоръчана за „ Водоснабдяване - Дунав “, Разград. В момента клиентите му плащат кубика по 5,38 лева. Цената на водата в Русенско да се усили с 13,7% и да стане 5,05 лева./кубик, е предлагането на КЕВР. От 4,60 лв. до 5,02 лв. да се увеличи кубикът в Стара Загора. С 13,38% да скочи водата в Търговище и да стигне 5,14 лв. на кубик, написа в отчета на комисията. Във Варненско повишаването ще е с 9,35 % и ще стигне 5,47 лв. за кубик. В Силистренско живителната течност може да приближи 6 лв., като стигне до 5,78 лв. за кубик. И в Смолянско ВиК услугата нараства с 15,76 % до 5,35 лв.. В Хасковско цената на водата също се усилва доста с над 21 % до 5,29 лева/кубик. В Пловдивско повишаването е с 12,3 % до 3,42 лв.. В Пернишко повишаването е до 3,84 лева/кубик, а в София област цената съвсем приближава 4 лв..

В отчета на КЕВР не е препоръчана нова цена за „ Софийска вода “, тъй като още не е признат бизнес проектът на компанията.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР