Рекордна за последната година пратка от 191,220 кг. хероин на

...
Рекордна за последната година пратка от 191,220 кг. хероин на
Коментари Харесай

Задържаната пратка хероин на Капитан Андреево била за над 12 млн. лева

Рекордна за последната година пратка от 191,220 кг. хероин на стойност 12,415 милиона лв. е разкрита и арестувана от митничари на пункта с Турция " Капитан Андреево ". Случаят бе разгласен на взаимен брифинг на шефа на Агенция " Митници " Георги Костов, основния секретар на Министерство на вътрешните работи Младен Маринов и зам.-окръжния прокурар на Хасково Дарина Славова, предава Българска телеграфна агенция.

Това е станало на 23 май сутринта на входно трасе на тежокотоварни коли, заяви Георги Костов. Тирът с турска регистрация с лидер 61-годишен турски жител по документи е превозвал керамично лепило теракол от югоизточната ни съседка за Белгия, като товарът е бил окомплектован с апарати за механотерапия за Холандия, посочи Костов.

По негови думи при започване на обработката на камиона е сработил рисков профил, заложен от Министерство на вътрешните работи. Последвала е щателна инспекция с пролъчване с ренгенов уред, която не е открила нищо подозрително. Започнала е и физическа ревизия, при която митническото куче Ричи се стопира до една от торбите. Тя е била фабрично запечатана, а в нея е открит 2-килограмов пакет с хероиново оцветяване при теста, посочи Костов.

Той добави, че по-късно е почнало отваряне на всички торби с теракол, с цел да бъдат открити общо 95-те пакета с опиат. Тепърва щяла да се предприеме и химична експертиза на чистотата на хероиновото вещество. Директорът на Агенция " Митници " сложи специфичен акцент върху извънредно огромната предварителна подготовка на трафикантите с фабричното затваряне на всички торби с опиат. Избраното веществото теракол, което по компактност и консистенция дава отговор на тези на хероина, също говорело за това.

Костов разяснява също по този начин и заслугата на митническото куче Ричи, което е мелез сред кокер-шпаньол и бретон. То било извънредно дейно при обработка на тесни пространства, а по принцип породата била обучавана за търсене на трюфели.

Разкриването на контрабандата бе допустимо в резултат на работата с партньорски служби, с които е построен рисковият профил. Операцията продължава, сподели основният секретар на Министерство на вътрешните работи Младен Маринов. Той също посочи огромния професионализъм на чиновниците, които е оказал помощ да бъде предотвратено закононарушението.

Започнало е досъдебно произвеждане. Повдигнати са обвинявания, а хипотетичният контрабандист е арестуван с прокурорско разпореждане за 48 часа, разгласи зам.-окръжният прокурор на Хасково Дарина Славова.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР