Рекордна за България кръвнина от близо 100 млн. лв. отсъди

...
Рекордна за България кръвнина от близо 100 млн. лв. отсъди
Коментари Харесай

Извънредни новини от съда! Рекордна кръвнина за жертвите от „Сарафово“

Рекордна за България кръвнина от близо 100 млн. лева отсъди Специализираният углавен съд за жертвите от атентата на бургаското летище „ Сарафово “, написа " ".

Двамата бяха наказани задочно, защото към момента се търсят с алена бюлетина на Интерпол. Ако бъдат хванати, с изключение на зад решетките, те ще би трябвало да изплатят и големи компенсации за починалите и потърпевшите при адския гърмеж. Сумите варират сред 350 000 лева и съвсем милион за потърпевш или умрял в касапницата.

Във финалната си защита предходната седмица прокуратурата изиска пожизнен затвор без подмяна за двамата задочно подсъдими за атентата.

Двамата бяха оповестени за отговорни и за съзнателното потребление на неистинен документи с подправена идентичност.

"Шокът за потърпевшите към момента е огромен, по тази причина не са тук. Моята доверителка не желае да се връща към този миг, тъй като, както се разбра от изявлението на другите очевидци по видеоконферентна връзка, те към момента страдат.

През цялото време те плакаха, без значение, че е минало толкоз доста време. Това е една деккаративна присъда, която няма да бъде изпълнена, нито във връзка с наказването, нито във връзка с огромния размер на гражданските искове.

Моля при последващи каузи в България за потърпевши и починали да питате за какво размерът на компенсациите, които се присъждат, е толкоз невисок - дали животът на жителите на Израел е на по-висока стойност от тези на българските жители " - разяснява след четенето на присъдата юристът на потърпевшата при гърмежа екскурзоводка Данка Иванова - Ивелин Димитров.

Вследствие на атентата, дамата е била със спукани тъпанчета и не е могла да се завърне на работа заради дълбоката психическа контузия от случилото се.

"Присъдата дава отговор на закононарушението.

Тя е по отношение на лица, оповестени за търсене - дали ще бъде изтърпяна или не е въпрос, който предстои на развиване. ", изясни прокурор Евгения Щъркелова. Служебните бранители на наказаните на първа инстанция към момента не са взели решение дали ще апелират присъдата на Специализирания углавен съд. Те имат 15-дневен период, с цел да сторят това.

Според обвинителния акт създател на атентата е алжирският жител Мохамед Хасан ел Хюсейни. Той е работил в съучастничество с ливанците Мелиад Фарах и Хасан ел-Хадж Хасан. Тримата били свързани по друг метод с военното крило на радикалното ливанско придвижване „ Хизбула “. През 2012 година атентаторите взривиха рейс с израелски туристи. При адския гърмеж тогава починаха българският водач Мустафа Кьосев, петима израелци и самият причинител, ранени бяха близо 40 души.

По делото ще бъдат унищожени доказателства - персонални движимости на двамата атентатори, както и главата и крайниците на физическия причинител на терористичния акт Мохамед Ел Хюсеини.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР