Рекордна сума - 190 млн.лв, е възстановена на българи от

...
Рекордна сума - 190 млн.лв, е възстановена на българи от
Коментари Харесай

Частни съдебни изпълнители: Внимавайте какво подписвате

Рекордна сума - 190 млн.лв, е възобновена на българи от частни правосъдни реализатори (ЧСИ) през 2018 година На страната и общините са възобновени 123,5 млн. лева, а на бизнеса - 285 млн. лева Събраните издръжки за деца са 6 млн. лева, а неизплатени заплати - 7 млн. лева

Общо събраните пари от длъжници през м.г. са 1,015 млрд.лева.

Частните правосъдни реализатори водят едвам 10 % от общия брой изпълнителни каузи в България, заяви ръководителят на Камарата на ЧСИ Георги Дичев на семинар в Сандански. Освен по правосъден път, кредиторите търсят и различни способи за събиране на задължения. Те разпореждат тази активност на други събирачи, да вземем за пример на колекторски компании, разясни Дичев.

Съдебните реализатори работят под контрола на 7 държавни институции. Една компания, каквито и вътрешни правила да съблюдава, няма по какъв начин да бъде съизмерима при изискване, че няма закон, правила и надзор на активността й, сподели Дичев. Затова той и сътрудниците му предизвестяват: " Внимавайте какво подписвате ".

Според Камарата след многочислените промени в законодателството в интерес на длъжниците в производствата при частните правосъдни реализатори правата на хората са предпазени, само че няма гаранция за останалите 90 %.

Промените в Граждански процесуален кодекс от 2017 година довели до доста добра отбрана на длъжниците. " Хората знаят правата си и дейно ги упражняват – оспорват оценки, възразяват против прекаленост на обезпечителните ограничения, апелират пред съда дейностите, които считат, че са неправилни ", изясни Дичев.

През 2018 година най-вече са новообразуваните каузи в интерес на търговците и бизнеса - 105 хиляди Следват страната и общините - със 71 хиляди Значително намалели делата на банките - от 29 хиляди през 2017 година на 22 хиляди - през 2018 година

След измененията в Гражданско-процесуалния кодекс (ГПК), с които делата към този момент се образуват по адреса на длъжника, в София са формирани 38 хиляди каузи - с 43 % по-малко спрямо 2017г.

В съпоставяне с предните години делата внезапно спадат. " Ако преди говорихме, че всеобщите каузи се показват в хиляди левове, в този момент те са в стотици ", сподели Дичев. Той подсети, че би трябвало да се реши и казусът с дребните вземания.

" Няма потребност за едно обвързване от 50 лева, което някой е не запомнил да си заплати, да се върви на съд ", сподели Дичев. Може да се вкара предварителна процедура за събиране на такива вземания, при която няма се натрупат спомагателни тежести - спомагателни такси, лихви и всевъзможни други разходи.

По света има модели, в които тези производства са безвъзмездни за длъжниците.

Идеята е предварителната процедура да се ползва за задължения към топлофикация, енергийните дружества, мобилните оператори и други Така ще се разтовари и съдът.

През 2018 година има понижение на обществените продажби на парцели с 24% - от 9200 през 2017 година на 7000 през 2018 година, излиза наяве от доклада ЧСИ.

В резултат на измененията в законодателството и на фрапантното понижаване на таксите по осъществяването, адвокатските фирми на ЧСИ в последната година изпитват съществени усложнения. Някои мъчно си покриват разноските, а други обмислят да прекратят активността си.

" Не го разбирайте като недоволство, просто това са обстоятелствата. При нас нещата се случват със забавяне и в този момент берем плодовете на рецесията преди години, когато вложенията бяха замрели. Когато няма бизнес, няма и правосъдно осъществяване ", разясни Дичев. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР