Рекордна инфлация за последните седем години, отчетоха от Националния статистически

...
Рекордна инфлация за последните седем години, отчетоха от Националния статистически
Коментари Харесай

В последните 7 години: Рекордна инфлация у нас, животът е поскъпнал чувствително

Рекордна инфлация за последните седем години, регистрираха от Националния статистически институт. В края на предходната година инфлацията е била 3,8% - най-високата от 2013 година насам.

Главната причина е повишаването на главните хранителни артикули - плодове - с 11% и месо и месни артикули - с 16,3 на 100. Такова повишаване на месото не е имало за последните 11 години.

Едно от обясненията е африканската чума по свинете. Цените на зеленчуците също са се повишили, само че с по-малко - близо 7%, а хлябът е станал по-скъп с три на 100.

Много внезапно за последната година са поскъпнали и и пакетните услуги за отмора и туристически пътувания - с над 15%.

Темпът на годишна инфлация се форсира по отношение на ноември, когато беше 3%. Преди това се наблюдаваше закъснение в растежа на цените, а в края на летния туристически сезон се стигна до дефлация.

През декември свинското месо нараства със 7.9%, малотрайните салами – с 1.6%, яйцата – с 2.9%, доматите – с 9.9%, а краставиците – със 7.3%. Намаление в цените се регистрира при хлебните артикули и цитрусовите плодове, чийто сезон стартира.

Традиционно към празниците са поскъпнали цените на самолетните билети – с 28.9%, на книгите – с 5.8%, както и на пакетни услуги за отмора и пътувания – с 15.7%. Намаление в цените на нехранителните артикули се следи при автомобилните застраховки, електронните игри, новите коли, обувките и облеклото, написа economic.bg.

През декември 2019 година цените на медицинските артикули и на стоматологичните услуги са се нараснали с по 0.1%, а на лекарските услуги остават на нивото от предходния месец.

Средногодишната инфлация през 2019 година е 3.1%, демонстрират данните на Национален статистически институт. Това е най-високото ѝ ниво от 2011 година насам. Постигнатият ритъм на повишаване на цените надребно е доста по-голям, в сравнение с се счита за здравословно.

Според Европейската централна банка (ЕЦБ) " здравословната " инфлация е към 2%. Основната част от повишаването на живота се дъли на питателните артикули (5.1%). При нехранителните междинното нарастване за годината е с 0.8%. Услугите са станали с 3.4% по-скъпи за българските жители.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР