Рекордна е безработица от 32 години насам през този месец

...
Рекордна е безработица от 32 години насам през този месец
Коментари Харесай

Рекордна безработица за последните 32 години! Благоевград в челната тройка

Рекордна е безработица от 32 години насам през този месец

Безработните са два пъти повече от почналите работа през първата седмица на месец август, демонстрират данните на Агенцията по заетостта.

Според тях новорегистрирани без работа са повече от 5200 души, до момента в който намерилите ново работно място са малко под 2700.


За първите 7 дни на месеца най-вече са записаните в бюрата по труда в столицата – 649 души, следвани от областите Пловдив, Благоевград и Варна. Отново в София са и най-вече от намерилите прехранване за същия интервал – 247 души, следва област Бургас – с 206.

Сходна е и наклонността за интервала от началото на годината. Регистрираните в бюрата по труда са близо 153 000 души, а почналите работа малко над 108 500.

В същото време над 330 000 души сред 15 и 34 години нито учат, нито работят. Данните са на Института за пазарна стопанска система.

48-годишната Лора е майка на две деца. От месец е безработна. Напуска предното си работно място поради ниска заплата и се записва в Бюрото по труда.

„ Търся в областта на търговията, постоянно съм работила като касиер. Работата си е напрегната на всички места. Едва ли не хамалуваш, обслужваш клиенти, които множеството са неблагодарни. Не разгадавам на Борсата, разгадавам на познати, живи и здрави септември да си намеря нещо по-платено и хубаво “, споделя дамата.

В писмен отговор до bTV от Агенцията по заетостта показват, че броят на новорегистрираните безработни при започване на всеки календарен месец е с най-висока стойност, до момента в който след 10-то число тя понижава с към 40%. Според тях няма причина за терзание.

Август е месец със слаба интензивност по отношение на наемането на работна мощ. Безработицата през м. юни 2022г. е 4, 2%. Това е исторически най-ниската стойност, която институцията записва в 32-годишната си история,пише Глас бг.

„ Говорим за доста сериозен дефицит в доста ниския сегмент в пазара на труда – в ръчния труд, шивачните, мебелните заводи, въпреки това и в доста високия сегмент – в ИТ сферата, за тях все по-трудно се намират подобаващи фрагменти “, изясни Адриан Николов от Институт за пазарна стопанска система.

От компаниите за асортимент на личен състав са безапелационни, че на пазара липсват качествени експерти.

„ С моя опит, 22-годишен, мога да кажа, че в никакъв случай досега не е имало такава липса на хора на всички равнища. Търсят се образовани хора. Но и поради възходящата инфлация работодателите не могат да отговорят с нарастване на възнагражденията. Безработните, регистрирани в бюрата по труда, огромна част от тях нямат приблизително обучение и са необразовани “, споделя Ирена Петрова, която е създател на консултантска компания за намиране на работа.

В същото време изследване на Института за пазарна стопанска система демонстрира, че всеки пети българин сред 15 и 34-години нито учи, нито работи. Това са хора с доста стеснен избор за работа заради липса на умения и познания.

„ Около 40% от неактивните хора са роми. Тук приказваме за въздействието на един дълготраен неуспех на политиката за интеграция на ромите в обществото и в образованието най-много, те са най-често тези, които отпадат рано “, съобщи Николов.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР