Рекорден срив на турската лира спрямо долара. Само за няколко

...
Рекорден срив на турската лира спрямо долара. Само за няколко
Коментари Харесай

Спадът на турската лира доведе до недостиг на банкноти

Рекорден срив на турската лира по отношение на $. Само за няколко часа турската валута потъна с 19%. Причината - политическите разногласия сред Вашингтон и Анкара и несполучливо завършилите договаряния в търсене на решение на рецесията. Сривът на лирата породи неустановеност измежду вложителите и ужас измежду турските жители.

 © Българска телеграфна агенция
Опашки пред обменните бюра в Истанбул, след апела на Ердоган хората да купуват турски лири. Бюрата мъчно удържаха на щурма. За ден наличните лири започнаха да се изчерпват. Лимитът за продан е 100 $. Уверението на турския президент, че обстановката не трябва да тревожи никого, беше последвано от решение на Доналд Тръмп да удвои митата за импорт на турски алуминий и стомана. Нова глоба и нов срив на турската валута.

Последва и отговор на Ердоган, който съобщи, че въпреки връзките на Турция с други страни да се достигнали задънена улица, стопанската система в страната му в действителност е във напредък.
Реджеп Тайип Ердоган, президент на Турция: Ако имате долари, евро и злато, които криете под дюшека - в този момент е моментът да ги обмените в лири. Това е национална битка. Това ще бъде отговорът на моя народ против тези, които водят икономическа война срещу нас!
Минути след изявлението му, лирата загуби още 9 % от цената си. От началото на годината турската валута постепенно, само че несъмнено се обезценява поради обтегнатите връзки сред двете страни. Анкара упорства Вашингтон да ѝ съобщи духовника в заточение Фетхуллах Гюлен. Отвъд Океана желаят освобождението на американски свещеник и още 14 души.

Провалът на договарянията даде своето икономическо отражение. През януари 1 $ се продаваше против 4 лири. От през днешния ден - съвсем 7 лири.

И в случай че някой печели от срутва на турската валута, то това са туристите, за които става още по-изгодно да летуват в Турция.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР