Рекорден ръст на продажбата на нови автомобили нареди България на

...
Рекорден ръст на продажбата на нови автомобили нареди България на
Коментари Харесай

България е втора в ЕС по продажби на нови автомобили


Рекорден растеж на продажбата на нови коли подреди България на второ място в Европейски Съюз. Европейският авто пазар продължава възходящия си ход от началото на годината и през ноември. Продажбите на коли порастват на всички съществени пазари като се изключи Англия, където е регистриран спад. Това демонстрират данните на Асоциацията на европейските производители на коли (ACEA)

За България е регистриран впечатляващият растеж от над 55 на 100 през ноември по отношение на същия месец година по-рано и 23.5 на 100 за 11-те месеца на годината по отношение на същия интервал на 2016 година Това води до превръщане на наклонността за покупка на коли втора ръка. Ако до преди година на всяка нова кола се падаха по 10 втора ръка, то в този момент съотношението е едно към шест.

Софийският автосалон, който се организира от 13 до 23 октомври, е едно от обясненията за рекордния скок в покупката на нови коли. Изложението беше посетено от над 50 000 души. Почти всички компании изрекоха удовлетворение от подписаните покупко-продажби. На автосалона бяха подписани и много контракти със период на доставка в идващите месеци, тъй че " резултатът автосалон " ще продължи най-малко до края на годината, разясняват специалисти.

Все по-достъпните цени на някои марки коли, съчетано с атрактивните лизингови условия и ниските лихви по заемите, също карат от ден на ден българи да предпочетат покупката на нов автомобил. Неслучайно " Дачия " е най-продаваната кола у нас. Базовият модел на автомобила на българския пазар е 14 000 лева

Плюсовете на новата кола по отношение на втора ръка са по-ниските разноски за гориво и за употреба поради нормално 5-годишната гаранция, която се дава. Един от минусите при покупка на нов автомобил са по-високите налози и застраховки, които се заплащат. От години от Асоциацията на автомобилните производители упорстват за обвързване на налога с еко характерностите на автомобила, само че това не се случва.

За 11 месеца са купени над 28 000 нови коли у нас

Данните на Асоциацията на европейските производители на коли сочат, че през през ноември у нас са регистрирани 3082 нови коли по отношение на 1983 година по-рано, което е растеж от 55.4 на 100. За 11-те месеца на годината купените нови коли на българския пазар са 28 180 по отношение на 22 815 за същия интервал на предходната година. Това е растеж от 23.5 на 100.

В същото време данните на КАТ за всички регистрации до края на ноември регистрират, че автопаркът у нас се е нараснал с над 284 хиляди използвани транспортни средства от всички категории. От тях на възраст до 6 месеца са 43 650, а на над 10 години са 185 298.

По последни данни към края на ноември в страната има над 3.6 млн. моторни транспортни средства. От тях 1.34 млн. са на повече от 20 години, а 1.04 млн са създадени преди 15 - 20 години.

Европейският авто пазар продължава възходящия си тренд

Пазарът на нови коли в Европа продължава възходящия си тренд и през ноември, когато са купени над 1.2 млн. коли. Търсенето се е нараснало с 5.9% в съпоставяне със същия месец на предходната година. Най-вече това се дължи на обстоятелството, че имаше един спомагателен работен ден през ноември, показват от АСЕА.

Почти всички съществени пазари на Европейски Съюз са се показали добре. Испания (12.4%) и Франция (10.3%) означиха двуцифрен растеж, следвани от Германия (9.4%) и Италия ( 6.8%). Единствено пазарът на коли в Обединеното кралство се свива за осми следващ месец, като регистрациите понижават с 11.2% през ноември.

За единадесетте месеца на годината европейският авто пазар отбелязва напредък с 4.1 на 100 и записва над 14 милиона нови леки коли. Сред петте огромни пазари най-силни са продажбите в Италия (8.7%) и Испания (7.8%), следвани от Франция (5.3%) и Германия (3%). За разлика от тях търсенето на коли във Англия е намаляло с 5 на 100 от началото на годината до момента.

Силно се показват страните от Източна Европа, които означават напредък от 14 на 100 за интервала януари – ноември по отношение на същия на предходната година. Те обаче не са съществени пазари, тъй като покупката на нови коли в тези страни се мери с хиляди бройки, а не с милиони.

Все отново впечатляващ е растежът на Литва с над 57 на 100 през ноември, и с над 26 на 100 за 11-те месеца на годината, с което заемат първата позиция.

От производителите на коли най-силно се показва групата PSA Group – " Пежо ", " Ситроен ", " Опел " и DS. Те означават растеж на продажбите от 83.3% през ноември по отношение на същия месец на предходната година и 25.7% за интервала януари – ноември по отношение на същия интервал на 2016 година

На второ място по продажби са " Сузуки " (Suzuki) с растеж от 23.4% за 11-те месеца на годината.

В същото време най-силно понижават продажбите в Европа на " Дженерал Моторс " (GM) главно поради договорката за " Опел ". За ноември на годишна база понижението е от 99%, а за 11-те месеца на годината е близо 35 на 100.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР