Рекорден приход от 59 млрд. долара отбеляза технологичният гигант Samsung

Рекорден приход от 59 млрд. долара отбеляза технологичният гигант Samsung ...

Рекордни продажби на Samsung след забраните за Huawei.


Рекорден приход от 59 млрд. долара отбеляза технологичният гигант Samsung през третото тримесечие на годината, на фона на забраните, наложени на основния ;w конкурент Huawei.

Основни източници на събраните средства са продажбите на смартфони, при които се наблюдава ръст от 50%, докато печалбите на микрочипове нараснаха с 82%, пише „Би Би Си“.

С това нетната печалба на корейската компания за тримесечието е 8.3 млрд. долара – увеличение с 49% спрямо същия период на миналата година.

Това до голяма степен се дължи на рестрикциите срещу китайския телекомуникационен бранд Huawei, инициирани от САЩ, като една от последните мерки е предупреждението за налагане на наказания на всички чуждестранни компании, които продават чипове на Huawei без лиценз. Администрацията на Доналд Тръмп е вдигнала мерника на редица марки, свързани с Китай, заклеймявайки ги като опасни за националната сигурност, включително TikTok и WeChat.

Бумът на чиповете

Силните резултати на Samsung идват на фона на консолидацията в индустрията с микрочипове в Щатите. Тези компоненти имат широк набор от приложения, което накара едни от основните играчи на пазара да инвестират в тази посока в последните месеци.

Тази седмица гигантът AMD обяви, че купи бранда Xilinx за 35 млрд. долара, а през септември Nvidia се съгласи да придобие британския производител на чипове за мобилни устройства Arm за 40 млрд. долара.

Бумът на Covid-19

Изолацията по време на пандемията, която накара мнозина да работят от домовете си, увеличи търсенето на определени чипове, но въпреки това, Samsung прогнозира по-тежки времена в бъдеще, с намаляването на печалбите през четвъртото тримесечие.

Компанията очаква по-слабо търсене на чипове от клиенти на сървъри и по-ожесточена конкуренция при смартфоните и потребителската електроника.

Източник: manager.bg