Рекорден глад за кадри у нас за последните осем години.

...
Рекорден глад за кадри у нас за последните осем години.
Коментари Харесай

Бизнесът отново се оплака от недостиг на кадри

Рекорден апетит за фрагменти у нас за последните осем години. Бизнесът се оказа изправен пред най-големия дефицит на чиновници от 2011 година насам, оповестява Нова тв. Резултатите са от изследване на „ Менпауър”, съгласно които се оказва, че 68% от компаниите в България имат проблем да попълнят свободните си позиции.

В топ 10 на търсените експерти попадат от заварчици до програмисти, финансисти, инженери. Това са освен високообразовани експерти, само че и хора с доста характерни умения и знания. Сред сложните за намиране фрагменти в България са още водачи, чиновници за ресторанти/хотели, здравни експерти, IT експерти, търговски представители, мениджъри и шефове, офис чиновници и счетоводители.

Основните аргументи за град на фрагменти са три - продължителен дефицит на работна ръка в страната (38%), неналичието на твърди умения (24%) и неналичието на опит (11%).

В съседите ни Румъния, Турция и Гърция всеобщо работодатели се оплакват, че работна ръка няма, като в северната ни съседка компаниите, които се сблъскват с този проблем, са над 80 %, а в Турция и Гърция надлежно 66 и 61 на 100. В международен мащаб най-гладни за фрагменти са фирмите в Япония, Тайван и Хонконг.

На фона на дребното компании, които образоват хора без опит, фирмите все по-често крадат едни от други служащи. Това изкуствено завишава заплатите в някои браншове, предизвестяват специалисти. Безработицата остава ниска, само че фрагменти - няма.

Отсъствието на механически умения и неналичието на опит са другите две значими фактора, които тревожат бизнесът. Хората с специалности на бъдещето са малко и всяка компания ги ухажва. Проблемът е явен от години и се задълбочава. У нас мъчно бизнесът би могъл да си внесе служащи.

В борбата за гении с умения и опит препъникамък може да се окаже и заплатата. В Съединени американски щати и Англия работодателите обществено афишират какво е възнаграждението по отношение на работата. У нас това не е всеобща процедура и гладът за фрагменти се задълбочава.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР