Рекорден брой пожари са обхванали големи части от Амазония. Толкова

...
Рекорден брой пожари са обхванали големи части от Амазония. Толкова
Коментари Харесай

"Международна криза" - в "белите дробове" на Земята бушуват хиляди пожари

Рекорден брой пожари са обхванали огромни елементи от Амазония. Толкова доста огнища на пламъци не е имало от над десетилетие, обхванати са множеството северни щати в страната.

Към четвъртък са регистрирани 2500 нови пожара и с това общият брой на разгорелите се от предишния четвъртък (15 август) насам доближава 9500.

Случващото се разпали и политически пристрастености сред водачите на Франция и Бразилия. Френският президент Еманюел Макрон сподели, че горските пожари в Амазония са " интернационална рецесия " и би трябвало да се приказва за нея на започващата тази седмица среща на върха в Биариц, съобщи " Франс прес ".

" Къщата ни гори. Буквално. Амазония, белият дроб на нашата планета, който създава 20 % от нашия О2, е в пламъци. Това е интернационална рецесия. Страни членки на Г-7, давам ви среща след два дни, с цел да приказваме за тази основала се незабавна обстановка! ", написа Макрон в " Туитър ". Бразилия не членува в Г-7.


© Reuters

Болсонаро: Неправителственият бранш може да е отговорен

Бразилският президент Жаир Болсонар обаче упрекна Макрон, че употребява вътрешнополитически въпрос на Бразилия за " персонални политически цели ". Той изясни, че е подготвен да беседва за пожарите на баата на " справедливи данни и взаимно почитание ", само че окачестви предлагането тематиката да се разисква на Г-7 като " неуместна колониална настройка, която няма място в 21 в. "

Скептичният за климатичните промени Болсонаро към този момент упрекна неправителствени организации, че сами почнали пожарите, с цел да накърнят имиджа на държавното управление му - били " най-вероятните обвинени " макар неналичието на доказателства. " Обвинявал ли съм Неправителствени организации директно? Само споделих, че ги допускам. "

Притеснение поради пожарите обаче изрази и генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш. " В разгара на световната климатична рецесия не можем да си позволим повече вреди за подобен източник на О2 и биоразнообразие, " написа той в " Туитър ".


© Скрийншот INPE

Амазонската джунгла - горяща и обезлесяваща се

Общият брой пожари в Бразилия за годината е доста по-голям - към 75 хиляди съгласно организацията за галактически проучвания на страната (INPE) от 1 януари до 21 август - 85% нарастване по отношение на предната година. Болсонаро упорства, че сега е сезонът, в който фермерите горят стърнища. Според INPE обаче броят на пожарите е надалеч над нормалния за сезона.

Президентът към този момент е упреквал шефа на организацията, че " лъже " за обезлесяването в Амазония. Това стана след обява на INPE, съгласно която процесът е бил 88% по-интензивен през юни тази година, в сравнение с същия месец предходната.

Макар в Амазония сходни произшествия да са постоянно събитие през сухия сезон (от юли до октомври), те могат да се причинят и от човешка активност - да вземем за пример от фермери и дървосекачи, а и някои учени ги свързват с климатичните промени. Фактор са и палежите за обезлесяване, с цел да се обезпечи повърхност за развъждане на животни. Активисти упрекват Болсонаро, че с реториката си предизвиква сходни действия.


© Reuters

По думите на президента обаче управляващите нямат задоволително запаси, с цел да се оправят със стихията. " Амазонската джунгла е по-голяма от Европа, по какъв начин ще се справите с незаконно породени пожари в подобен регион?... Нямаме ресурсите за това. "

Болсонаро държи по-голяма част от амазонските запаси да се употребяват от промишлеността.

В средата на месеца Норвегия и Германия преустановиха финансирането за планове, ограничаващи обезлесяването, защото загубата на горски площи единствено се задълбочава, откогато Болсонаро е на власт. Позицията на Болсонаро е, че страните, които дават пари за запазване на джунглата го вършат, с цел да " пречат на суверенитета ", а не за щедрост.

От друга страна американската галактическа организация НАСА твърди, че броят на пожарите като цяло за момента е малко поз следния на годишна основа.

 Боливия също е наранена от пламъците.
© Reuters

Боливия също е наранена от пламъците.

Освен в Бразилия горски пожари бушуват също в Боливия и Парагвай, съобщи " Франс прес ", представена от Българска телеграфна агенция. Двете страни сплотиха сили, с цел да се оправят с огнената буря, предизвикала до момента необратими вреди на флората и фауната.

В Боливия към 654 хиляди хектара са изгорели в департамента Санта Крус в източната част на страната от май насам, като през сегашния месец пожарите са се нараснали. От две седмици пожарникарите се пробват да се оправят с излязлата отвън надзор огнена буря. В Парагвай огънят бушува в северните елементи на страната и към този момент няма публични данни какъв брой хектара за изгорели.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР