Рекорден брой от 7477 участници ще има на 27-ия Международен

...
Рекорден брой от 7477 участници ще има на 27-ия Международен
Коментари Харесай

„Сурва“ чупи рекорди

Рекорден брой от 7477 участници ще има на 27-ия Международен фестивал на маскарадните игри " Сурва” в Перник тази година, съобщи БГНЕС. Той ще се организира на 26, 27 и 28 януари в Европейската столица на маскарадните игри - Перник. Събитието се обрисува като най-мащабното от всички издания до момента със 7477 участници, което е към 500 повече по отношение на предходната година.

Освен от Перник и страната, във фестивала са декларирали наличие и 17 групи от чужбина. " Този фестивал за община Перник и за България е идея и едно от най-важните неща да се случат сходни събития е да имаш съмишлници”, сподели зам.- министърът на културата Амелия Гешева.

Откриването на фестивала ще бъде на 26 януари, петък, пред Двореца на културата в Перник. " Всеки, който е бил в този празник, няма да пропусне опцията да пристигна повторно, тъй като не можеш да забравиш атмосферата, която се основава, не можеш да си показа по-хубаво място през зимата, в което можеш да срещнеш толкоз доста положително настроени хора. Желанието на всички тях, които в края на единия фестивал стартират да се приготвят за идващия да създадат празника по-пъстър, по хубав, по- богат, по-хубаво да се покажат групите и тяхната борба в това да създадат по-автентична, по-истинска традицията е неповторимо изживяване”, сподели кметът на Община Перник доктор Вяра Церовска.

И тази година фестивалът, който се организира в Перник, е придружен от голям брой събития, означи зам.-кметът Севделина Ковачева. Така да вземем за пример по традиция на 26-и, преди откриването на фестивала, в 9 часа ще бъде открита интернационална научна конференция, чиято тематика тази година е " Маски и политики ". Още на 26 януари ще отвори порти и " Мечкарница” – работилница за маски, която ще продължи и през трите дни. Фестивалът е под патронажа на министъра на културата Боил Банов. Събитието е част от програмата на Българското председателство.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР