Рекорден брой нови постъпления отчита Регионалната библиотека „Христо Ботев” във

...
Рекорден брой нови постъпления отчита Регионалната библиотека „Христо Ботев” във
Коментари Харесай

С рекорден брой нови книги се е сдобила библиотека „Христо Ботев” във Враца

Рекорден брой нови приходи регистрира Регионалната библиотека „ Христо Ботев” във Враца през 2019 година. Те са общо 5 313 на стойност 58 782.74 лв., което е с 1 540 броя повече спрямо 2018 година. По-голямата част за закупени по стратегия „ Българските библиотеки – модерни центрове за четене и информираност”. Библиотеката взе участие и в двете конкурсни сесии, оповестени от Министерство на културата. В края на годината фондът наброява 268 636 библиотечни документи на стойност 516 779.38 лв. от всички браншове на знанието и на разнообразни носители на информация.
Регистрира си е и растеж на новите читатели - общо 5 009, което е с 209 повече от 2018 година. Регионална библиотека има 90 131 визити /с 2 945 повече от 2018 година/ от действителни читатели в залите на библиотеката и 139 610 виртуални от консуматори, които са се възползвали от осведомителните запаси посредством Интернет.
През 2019-а врачанската библиотека навърши 65 години от основаването си, а цялата годишнина беше белязана от провеждането на многочислени сполучливи събития и високи самопризнания за отличната работа.
През юни екипът получи един от най-големите национални призове в региона на литературата - Национална премия „ Христо Г. Данов” в категория „ Библиотеки и библиотечно дело” за 2019 година. Отличието е за реализирането на плана „ Създаване на цифров списък на район Враца - ХХ век - история, просвета, обичай и обичаи, забележителности”.
По случай Деня на националните будители - 1 ноември, Регионална библиотека получи грамота за принос в развиването и популяризирането на българската просвета и изкуство от министъра на културата.
Екипът взе и трета премия в Национален конкурс за късометражен филм на тематика „ Враца - нашата Европа! “ за късометражния филм „ Традицията среща модерното мислене в библиотеката “.
За отбелязване на настоящи събития, дати, годишнини и тематики от националния и локален календар през 2019 година бяха извършени 410 събития.
Инициативите напълно изместват фокуса си от еднократни събития и се трансформират в същински прекарвания за посетителите и техните фамилии. Наред с книжните носители на информация децата се допират до нови технологии и получават основни умения, нужни за сполучливата реализация в днешния цифров свят.
„ През 2020 година продължаваме с създаване на стратегии за креативно писане, астрономия за начинаещи, първи стъпки в програмирането и роботиката в новосъздадената ни зала за младежи. Предстои тя да бъде отворена с работното време на библиотеката и да предлага литература и технологии за младежите. Работим и по организацията на втория книжовен фестивал „ Враца – хартиен град”, който ще се организира през септември. За най-малките читатели вкарваме четене на приказки всяка последна събота на месеца”, добави шефът на библиотеката Силвия Врачовска.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР