Рекорден брой жени са избрани за депутатки в британския парламент

...
Рекорден брой жени са избрани за депутатки в британския парламент
Коментари Харесай

Рекорден брой жени в новия британски парламент

Рекорден брой дами са определени за депутатки в английския парламент на изборите в четвъртък, само че деятелите от акциите за повече права за дамите макар че приветстват този резултат, споделят, че е необходим по-голям прогрес към равното парламентарно показване, съобщи Ройтерс.

Сега дамите заемат 220 места в 650-местната Камара на общините на английския парламент. След предходните избори те бяха 208, предава Българска телеграфна агенция.

" Повече депутатки отпреди е почтено за приветстване, само че напредъкът е от 32 % на едвам 34 % ", споделя Сам Сметърс, изпълнителната директорка на групата за отбрана на правата на дамите " Дружество Фосет ". " Вместо да се поздравяваме поради този напълно муден прогрес, дано да желаяме ангажимент от всички политически партии за деяние, с цел да се реализира нужната бърза смяна. Време е за равна власт ", добавя той.

Нараства от ден на ден вниманието към политическите партии по отношение на многообразието на техните претенденти, само че бранители на правата на дамите споделят, че токсичната политика и високите равнища на злоупотреби на джендър основа отблъскват дамите от кандидатиране за депутатски места. Две трети от депутатките обявиха по време на допитване на парламентарната комисия за дамите и равнопоставеността през ноември, че неналичието на прогрес в битката с насилието и онлайн издевателствата против дамите в политиката въздействат на тяхната подготвеност да се кандидатират за преизбиране. Редица депутатки избраха да не се кандидатират още веднъж на изборите на 12 декември, като някои от тях показаха като фактор за това свое решение злоупотребите, на които са станали обект поради депутатската им роля.

Повишаването на броя на депутатките в новия парламент идва значително от увеличената поддръжка за кандидатки от Консервативната партия, извоювала безусловно болшинство на изборите на 12 декември. Въпреки това единствено една четвърт от извоюваните от нея места са заети в този момент от дами. Същевременно обаче Лейбъристката партия се озова с болшинство от дами в депутатските си редици - 104 депутатки против 98 депутати.

Според бранители на правата на дамите при тези темпове ще са нужни десетилетия за реализиране на равно показване на двата пола в Народното събрание, т.е. на 50 на 50.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР