Рекорден брой жалби срещу здравната система отчете омбудсманът Мая Манолова

...
Рекорден брой жалби срещу здравната система отчете омбудсманът Мая Манолова
Коментари Харесай

Манолова отчете рекорден брой жалби срещу здравната система

Рекорден брой тъжби против здравната система регистрира омбудсманът Мая Манолова тази година. Проблеми с достъпа до здравна помощ и достъпа до медикаменти заради техните цени са измежду главните недоволства на жителите.
Жалби са подали и медицински сестри, лекари, както и шефове на лечебни заведения поради новите здравни политики, които по думите им ги ощетяват.
Данните бяха изнесени по време на полемика за проблемите в бранша, проведена от омбудсмана Мая Манолова. Тя подсети, че по предписание на премиера Бойко Борисов ще бъдат отпуснати пари за заплати за лечебните заведения в Ловеч и Враца.
" Но същата е обстановката в още - по моя информация - 15 болнични заведения. Част от тях са подали тъжби пред Главната ревизия по труда - става дума за 12 лечебни заведения - заради обстоятелството, че заведенията са в положение на фактическа неплатежоспособност и поради искане на личния състав да бъде стартирана съответна процедура пред съда поради неплатени заплати ", сподели Манолова, представена от Дарик.
Тя прикани здравния министър да отдели нужните средства и за останалите лечебни заведения, които са в тежко финансово положение.
" Най-добре е също по този начин и Здравната каса да се провежда с изплащането на 150-те милиона лв. надлимитна активност, която е направена от болничните заведения през последните няколко години ", сподели още публичният бранител.
Председателят на Българския лекарски съюз доктор Венцислав Грозев формулира три съответни претенции, които омбудсманът да изпрати до депутатите – остойностяване на труда на лекарите и сестрите, преправяне на здравната карта и отпадане на лимитите в опазването на здравето. В умозаключение доктор Стойчо Кацаров от Центъра за отбрана правата в опазването на здравето пък изиска анулация на възбраната за приватизация на лечебни заведения.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР