Рекорден брой горски пожари в Амазонската джунгла бяха отчетени тази

...
Рекорден брой горски пожари в Амазонската джунгла бяха отчетени тази
Коментари Харесай

Амазонската джунгла гори! СНИМКИ

Рекорден брой горски пожари в Амазонската джунгла бяха регистрирани тази година. До момента близо 73 хиляди пожара бяха засечени от Бразилския институт за галактически проучвания, написа „ Ройтерс”.

Снимка: Reuters
Стихиите са се нараснали с 83% по отношение на предходната година, като предходния връх беше измерен през 2013 година Само за седмица сателитни фотоси демонстрират нови 9507 пожара в най-голямата тропическа джунгла, главен асистент в битката против световното стопляне.

Огромни елементи от страната бяха обхванати от черен смог. В някои области беше оповестено бедствено състояние. Сао Пауло остана без ток в продължение на час при започване на седмицата.

Горските пожари са постоянно срещани в сухия интервал. Обезпокоително е, че мнозина от фермерите, които живеят в частите на джунглата, незаконно палят горите, с цел да освободят място за добитъка си.

Експерти и жители упрекват крайнодесния президент на страната Жаир Болсонаро за това, че бездейства и пренебрегва климатичните промени. През последните месеци бяха оповестени притеснителни данни, че Амазонската джунгла губи приблизително по 1 хка на минута.

Според информацията сечта на джунглата се е засилила откогато Бразилия има нов държавен глава. В страната държавното управление на Болсонаро на процедура предизвиква обезлесяването. Откакто стъпи в служба през януари, Болсонаро съобщи, че ще развива амазонските райони за фермери и миньори.

Действията на бразилския президент провокираха интернационалните реакции, изключително измежду екозащитниците. През предишния месец президента упрекна галактическия институт за това, че манипулира статистиките за пожарите в Амазонската джунгла.

Американската галактическа организация НАСА, пък, излезе с информацията, че пожарите в района са под нормата.



Тя е дом на близо 3 млн. типа животни и растения. Също по този начин там живеят и към милион индианци.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР