Рекорден брой документални филми да бъдат допуснати до надпреварата за

...
Рекорден брой документални филми да бъдат допуснати до надпреварата за
Коментари Харесай

Бум на документалните филми, борещи се за Оскар през 2021 - slava.bg

Рекорден брой документални филми да бъдат позволени до конкуренцията за „ Оскар “ през идната година. Това плануват специалисти оттатък Океана, откакто Американската кино академия вкара измененията си в регламента за категорията.

Ако преди билет за оскарите получаваха филми, които са спечелили премия от фестивал, квалифициращ за премиите, то в този момент изискването е те просто да са били селектирани „ допълнително от един “ кинофоруми. Броят на събитията, даващи пряк билет за битка за номинация, към този момент е повишен, като доближава до 36.

Независимо дали е бил на фестивал или на огромен екран, даден документален филм може да влезе в конкуренцията и в случай че се е разпространявал посредством стрийминг. Регламентът гласи, че е належащо да е имало в началото желание за дистрибуция в киносалоните. Ако при игралните филми, тези контракти се подписват доста по-рано обаче и въпросното „ желание “ може да бъде потвърдено, от The Hollywood Reporte показват, че за документалните заглавия това няма по какъв начин да се случи. Ето за какво Академията ще се наложи да разчита на „ честната дума “ на продуцентите.

Условието за наложителен едноседмичен показ в киносалоните в Лос Анджелис и Ню Йорк също се трансформира. Според новия правилник, продуцентите ще могат да избират един от общо пет града – Ел Ей, Ню Йорк, Сан Франциско, Атланта и Чикаго, в които да качат за седмица заглавието си на огромен екран. Това, откакто самите киносалони възобновят активността си.

Промените са в резултат на международната пандемия от новия ковид, поради която доста от филмите отложиха министър председателите си. Те ще важат „ до второ разпореждане и единствено за 93-ата гала на оскарите “.

Припомняме, че разпоредбите за игралните филми също бяха изменени, като стриймингът към този момент няма да стопира даден филм от късмет за статуетка. Междувременно Академията обмисля дали да не отсрочи церемонията си с до четири месеца, като по този начин даде време на повече филми да създадат министър председатели и надлежно да влязат в конкуренцията за заветните награди.

Източник: Monitor

Снимка: AP/Shutterstock
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР