Рекорден брой белоглави лешояди в Източните Родопи. 245 лешояда от

...
Рекорден брой белоглави лешояди в Източните Родопи. 245 лешояда от
Коментари Харесай

Преброиха над 200 белоглави лешояди в Източните Родопи

Рекорден брой белоглави лешояди в Източните Родопи. 245 лешояда от разнообразни възрасти бяха преброени в Източни Родопи по време на обичайния мониторинг на нощувките на белоглавите лешояди на Балканите през миналите почивни дни.

За съпоставяне, предходната година бяха регистрирани 147 лешояда поради неприятни метеорологични условия, което в последна сметка докара и до по-ниската бройка на откритите птици. Преброяването обичайно се организира при започване на зимата, когато стартира размножителния интервал на лешоядите. Целта е да се дефинира числеността на популацията на белоглавите лешояди на Балканите, тяхната възрастова конструкция, предгнездовото разпространяване и да се разпознават евентуални закани в местата за гнездене и отмора.

В гръцката част на планината са регистрирани 60 птици по този начин за Родопите стават общо 305 птици. Това е най-големият брой лешояди, които са открити да нощуват в Източни Родопи до този миг от 2005 година насам, когато стартира тази скица за наблюдаване на типа.

В преброяването в Родопите са взели участие 18 специалисти и доброволци на Българското сдружение за отбрана на птиците и Фондация Традиционното броене на нощувките на белоглавите лешояди на Балканския полуостров се организира от 2005 година и това е шестнадесетото подред броене. Организатор и координатор е Българско дружество за защита на птиците в партньорството с природозащитни организации от България, Гърция, Сърбия и Северна Македония.

Преброяването в Източни Родопи се прави в границите на LIFE план " Oпазване на черните и белоглавите лешояди в Родопитe " (LIFE14 NAT/NL/000901), направен от Rewilding Europe в партньорство с фондация По-диви Родопи и Българското сдружение за отбрана на птиците от българска страна.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР