Рекорд на Гинес за най-нисък глас на планетата беше признат

...
Рекорд на Гинес за най-нисък глас на планетата беше признат
Коментари Харесай

Смолянчанка с рекорд на Гинес за най-нисък глас

Рекорд на Гинес за най-нисък глас на планетата беше приет на Марияна Павлова от Смолян. Новината пристигна, откакто известната певица получи удостоверение от организацията, че е титуляр с най-ниския контраалт в света, заяви „ Марица “.
Марияна Павлова, която е родом от Смолян, е щерка на великата родопска певица Христина Лютова. Над 35 години се изявява на български и непознати подиуми. Работила е 16 години в отбор “Родопа " в Смолян, в " Космическите гласове ", " Драгостин фолк национал ", " Големите български гласове ", в камерните обединения - квартет „ Славей ", каба трио „ Родопея ".
Павлова е “Златен глас ", особено поканен за концерта за 25-годишнината на “Драгостин фолк национал " на 22 октомври в Музикалното учебно заведение - София, където ще бъде маркирано международното й достижение.
„ Условието за върха било да стартира от случаен звук и без въздух, хроматично (на полутонове) да стигне до тона, за който кандидатства (B Flat), си бемол на контра октава. Марияна пяла единствено вокал " о ", тъй като е комфортен за гласа.
 

 
От пет години тя живее в Лондон. Преди това в България търсила спонсори, с цел да реализира върха. „ Ходих по тъгите да ги диря, но ударих на камък. Голяма част от тях въобще не се интересуват от значимото за теб. Така че тогава го оставих. Получих апликация, попълних я, само че не го направих ", изяснява певицата.
„ Идеята за връх на Гинес се зародила преди години. Познат й подхвърлил да кандидатства, защото гласът й е неповторим. Когато дребната й щерка пристигнала в Англия, я подтикнала по-сериозно: " Защо не аплайваш, тук е централата на Гинес, нищо не ти коства, а ще е огромна реклама и за теб, и за Родопите, и за България! "
Съпругът й се задействал съществено и на 22 февруари предходната година направила връх.
Тогава обаче изискванията били по-различни. Изисквали се двама очевидци с съвършен слух, които да удостоверят достижението. Те го създали, само че не запомнили да впишат в приложенията, че по време на върха не е взимала стимуланти - хапчета, бонбони, с цел да реализира тези ниски тонове, макар че това се вижда на видеото.
Тази година в изискванията на Гинес било отстранено условието за двама очевидци с съвършен слух. „ Изискваха двама очевидци, които са музиканти и могат да потвърдят върха, с изключение на апаратурата, която го удостоверява, защото колкото е по-нисък гласът, толкоз са по-малки херцовете.
Платеният връх, който се организира със арбитър, коства към 5-6 хиляди паунда. Първоначално Марияна търсила спонсори, само че ориста й отредила да го получи гратис. Предстои й да получи документа публично.
Свидетели на върха й стават композиторът, диригент и възпитател Дерек Джоузеф Куунг и цигуларят Уилиам Фицморис. Рекордът е сбъднат на 3 юни при Анди Брук - тонрежисьор и притежател на студиото " The Brook " в южните квартали на Лондон, който работи с известната група  " Status Quo ".
„ Безкрайно съм им признателна. Брук подаде ръка на една българка гратис, с цел да реализира фантазията си. Исках новината да излезе тъкмо от Смолян и първи смолянчани да схванат, тъй като това е родният ми град, с помощта на Родопите имам този глас ", сподели Павлова. И с усмивка прибавя: " След Пловдив с връх за най-силен глас Родопите да имат връх за най-ниския " (Смиляна Захариева тази година реализира връх с най-мощен глас - 143,8 децибела. Тя изпя песента " Излел е Дельо Хайдутин "  - б. р.).
Съдбата на Марияна Павлова отрежда да не получи предходната година върха. Тогава той отива при Хелън Лий Хей. Но родопчанката я измества тази година, защото изпява с една терца по-надолу.
Павлова постоянно е била най-ниският глас в хорове и обединения. „ На мен особено композитори са писали най-ниските тонове. На концерти постоянно са питали кой е мъжът във вашия хор ", споделя певицата. От роднините й единствено тя и майка й са отдадени на музиката. Повечето предшественици в известния Узуновски жанр са зъболекари и доктори.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР