Реконструкцията на площад Света Неделя, която трябваше да започне през

...
Реконструкцията на площад Света Неделя, която трябваше да започне през
Коментари Харесай

Нови препятствия отлагат ремонта на площад "Света Неделя"

Реконструкцията на площад " Света Неделя ", която трябваше да стартира през април, се забавя и най-вероятно ще стартира малко преди локалните избори през есента на 2023 година Така централният софийски площад още най-малко година ще резервира настоящия си неприветлив тип вид.

Процедурата стартира с интернационалния конкурс за план през 2019 година, извоюван от. През април забавянето беше целесъобразно с експертните рекомендации към плана от Министерството на културата. На 30 май министерството го съгласува и остана единствено да се издаде позволение за градеж и да се избере фирма-изпълнител. " В края на август всичко още веднъж зацикля ", разгласи основният проектант на София Здравко Здравков. Той е издал позволение за градеж, само че то е обжалвано в Административния съд София град и началото на реконструкцията се обрисува да се забави с още половин година.

 Археологическите разкопки са замразени в очакване на реконструкцията.
© Юлия Лазарова

Археологическите разкопки са замразени в очакване на реконструкцията.

От години площадът е в плачевно положение - изпотрошена настилка, бетонни колове, ламарини и найлони по незавършените археологически разкопки, паркирани коли. Нищо, обаче, не се пипа от общината с довода, че следва цялостна реорганизация, която ще оправи всичко.

" Света Неделя " е една доста тъжна черква, заобиколена от коли ", установи датският урбанист проф. Ян Геел през 2017 година Той бе нает от Столичната община да изследва и даде насоки по какъв начин София да стане град за хората, а не за колите.

През 2019 година Столичната община организира интернационален конкурс за площада със задание по рекомендациите на Геел. Проектът на италианския арх. Масимилиано Фуксас завоюва с концепцията целият площад да стане пешеходна зона. Оттогава колите не престават да обсаждат храма, платеният паркинг на Центъра за градска подвижност пред хотел " Балкан " таксува по 3 лева./час. Даже пешеходният кулоар сред хотела и археологическите разкопки е заплатен денонощен паркинг с решение на общинския съвет от 2018 година Оправданието е, че разкопките свили площта на паркинга на Центъра за градска подвижност (приходите също) и трябвало да се компенсира.

Разкопките в северния завършек на площада започнаха през 2015 година, екипът на доктор Весела Кацарова от Археологическия институт с музей на Българска академия на науките откри значими артефакти, има съмнение, че тук е бил монетният двор на римска Сердика. През 2018 година изследванията стопираха в очакване на държавно финансиране, само че и на реконструкцията на площада.

 Настилката по площад
© Юлия Лазарова

Настилката по площад " Света Неделя ".

Процедурата преди началото на строителните действия е дълга - планът на Фуксас трябваше да получи по запазване на недвижимите културни полезности (СЕСОНКЦ) на Министерството на културата. Светият синод също даде рекомендации - броят на светещите тела да се понижи и те да се отдалечат от храма, които бяха възприети от италианските проектанти.

Първоначално плановете бяха, че строителните работи ще стартират през април 2022 година и ще продължат четири години. Сега, обаче, процедурата буксува. Първо през януари на съвещание на СЕСОНКЦ бяха отправени още рекомендации за преправка на плана. Опасенията на специалистите са, че " историческият площад с катедралния храм " Света Неделя " ще се трансформира в атракцион с фонтани и светещи тела ". Бележките бяха възприети от арх. Фуксас и от Министерството на културата оповестиха за " Дневник ", че на 30 май планът е координиран.

Главният проектант на София Здравко Здравков разгласи на 24 август по Българска национална телевизия, че идната стъпка е направена - издал е позволение за градеж. Оставаше да се организира конкурс за избор на реализатор и реконструкцията да стартира идната пролет.

Софиянци са привикнали да одобряват една година забавяне за нещо всекидневно, само че се оказва, че то може да е още по-дълго.

" Сега разрешението за градеж е обжалвано в Административния съд София град, тъй като някой е решил, че този план нарушава нечии права ", съобщи арх. Здравков. Този " някой " са търговски обекти на площада и живеещи на бул. " Стамболийски " и ул. " Съборна ", които са срещу ремонта, споделиха от общинското Направление " Архитектура и градоустройство ".

Административните каузи на първа инстанция не престават два-три месеца, обжалването на по-горна инстанция - още няколко месеца, разясниха адвокати. Тоест делото може да завърши най-рано идната пролет. Едва тогава ще бъде разгласен конкурс за реализатор, а ремонтът може да стартира през лятото - малко преди локалните избори, които са през октомври. И ще продължи в най-хубавия случай до 2027 г.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР