Реколтата от зърно в Румъния тази година няма да бъде

...
Реколтата от зърно в Румъния тази година няма да бъде
Коментари Харесай

Един от най-големите износители на зърно в ЕС може да облекчи продоволствената криза

Реколтата от зърно в Румъния тази година няма да бъде толкоз впечатляваща като тази през 2021 година, само че въпреки всичко надминава вътрешното ползване. Това разрешава на северната ни съседка да изнася остатъка и да облекчи натиска върху международния пазар на храни, разгласи министърът на земеделието на Румъния Адриан Чесною, представен от Romania Insider.

Припомняме, че през 2021 година Румъния събра рекордните 11,3 милиона тона зърно. Плодородните земи в страната постоянно създават два или три пъти повече от вътрешното ползване.
 Каква годишна продукция от зърно се чака в Европейски Съюз и България през 2022 година
Каква годишна продукция от зърно се чака в Европейски Съюз и България през 2022 година

Новата годишна продукция от пшеница в България се онява на 6,19 млн. тона

В резултат на това румънската страна е измежду най-големите продавачи на зърно в Европейски Съюз. Румънският селскостопански експорт доближава и до Близкия изток, като Египет купува най-големия дял.

" Със сигурност ще имаме устойчиво произвеждане тази година, което значи, че ще имаме експортен остатък ", съобщи Чесною в изявление за Reuters.

Земеделският министър сподели още, че възходящите индустриални разноски и релативно по-лошото време за жал ще попречат на Румъния да изравни върха от предходната година.

Излишъкът от зърно обаче не можеше да пристигна в по-добър миг. Мелниците в Азия евентуално ще купуват пшеница от Франция и Румъния, тъй като реколтите в Украйна към момента са блокирани от съветски флоти и мини.

Според румънските управляващи остатъкът от зърно в страната ще облекчи част от натиска върху международната хранителна промишленост. Още една позитивна вест е, че съхраняването на реколтата няма да бъде проблем за румънските фермери тази година, защото сега има място за 29 милиона тона, като се създават и още складови площи.
 Турция обрисува проект за експорт на зърно без да се махат мините от украинските пристанища
Турция обрисува проект за експорт на зърно без да се махат мините от украинските пристанища

Има тежки договаряния както с Русия, по този начин и с Украйна, споделят от турска страна
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР