Реколтата от лозовите масиви тази година в област Русе е

...
Реколтата от лозовите масиви тази година в област Русе е
Коментари Харесай

Реколтата от грозде в Русенско е много добра - и като количество, и като качество

Реколтата от лозовите масиви тази година в област Русе е доста добра - и като количество, и като качество. Това разяснява за Българска телеграфна агенция шефът на регионалната дирекция " Земеделие " в Русе Борислава Братоева.

Средно 711 кг/дка е добивът от винените сортове грозде в Русенско. В района има 2132 дка плододаващи лозови масиви, като от тях 411 дка към този момент са обрани.

През предходната година гроздоберът е завършил при междинен рандеман от 504 кг/декар.

Емил Стоянов - притежател на 380 дка лозови масиви край русенското село Пиргово и на винарска маза в град Две могили, изясни, че началото на гроздобера бил подложен на 20 август, като от няколко дни прибират мерлото. Ако няма дъжд, ще го оберат за седмица.

" Реколтата е относително добра, със относително положителни качества и междинен рандеман - сред 800 и 900 кг от декар. Времето беше благосклонно към нас ", изясни Стоянов.

Той показва, че за винопроизводителите водещо е отношението сред килограми и литри гроздов сок. Дава образец, че от кг грозде излизат към 550-600 мл сок.

Стоянов изяснява, че през предходната година е създал към 1,5 млн. литра вино.

" Произвеждаме виновност, които са добре посрещнати на нашия пазар ", изяснява Стоянов.

Според него цената на хубавото младо вино не би трябвало да бъде по-ниска от 3,50 лв. за литър. Става дума за вино, създадено от миналогодишната годишна продукция, което се продава през тази година.

Стоянов добавя, че може да е притежател на избата, на лозовите масиви, само че е по гащеризон и работи наедно с останалите.

Основен проблем при гроздобера е неналичието на работна ръка.

" Хората в дейна възраст не желаят да работят на полето. Докато ги има още възрастните и нашите родители, всичко ще бъде наред. Като си заминат, казусът ще бъде огромен ", изяснява той и споделя, че заплаща по 30 лв. дневно на гроздоберачите, които са с еднодневни контракти.

" Проблемът е в бюрокрацията, тъй като към час и половина от работния ден се губи да се попълнят въпросните документи ", споделя още Стоянов.

Между редовете на лозите са гроздоберачите - всички са възрастни хора, пенсионери. Събуждат се рано заран - в 4.00 часа, с цел да свършат къщната работа и да са в 7.00 часа на полето.

" Докато берем грозде, се майтапим между тях, майтапим се, описваме си вицове, спорим и за политика. Хвалим се кой каква зимнина е направил. Сред лозите събираме слънце, витамин Д, че да сме подготвени да посрещнем зимата ", изясняват гроздоберачите.

Казват с горест, че селската работа е непризната. Искат младежите да не вървят в чужбина, а да останат и да работят в България.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР