Реколта 2019 ще бъде запомнена с проливните дъждове и градушки,

...
Реколта 2019 ще бъде запомнена с проливните дъждове и градушки,
Коментари Харесай

Реколта 2019: По-ниски добиви, по-лошо качество

Реколта 2019 ще бъде запомнена с проливните дъждове и градушки, които унищожиха посеви в аграрни земи и частни дворове. Добивите през 2019 година ще бъдат доста понижени по отношение на миналата година.

Традиционно черешоберът в Кюстендилско навлиза в решаващата си фаза в средата на юни и честите превалявания могат да провалят събирането на реколтата. Все отново изкупната цена на плодовете скочи от 60 стотинки за 1 лев за кг, като в случай че времето се задържи изсъхнало за няколко дни, прогнозите са цената на плодовете постепенно да се усилва. Земеделци от региона се канят идната година да търсят нови благоприятни условия за реализация на плодовете, откакто множеството ранни сортове череши бяха предадени в преработвателни сдружения поради неналичието на изкупвачи, а и поради недобрите вкусови качества, откакто през април слани попариха цветовете.

Очакваният рандеман в Кюстендилска област е едвам към хиляда тона череши, до момента в който в предходни години са осъществени по 5-6 хиляди тона. Сега черешите се изкупуват в 24 обитаеми места в Кюстендил. И тази година акцията се охранява от полиция, от чиновници на районния граничен бранш, а до дни ще се включи и звено на жандармерията.

При друга обичайната за страната ни просвета – розоберът, също се чака по-нисък междинен рандеман. Стопаните предвиждат най-малко 50% спад в продукцията, а и качеството й също не е положително поради преваляванията. Началото на розобера стартира с една седмица по-късно, а се чака краят му да бъде към 18 юни. До момента розоберачите са прибрали две трети от реколтата, като реколтираните площи до началото на юни месец са малко под 22 декара, а получената продукция е 5 243 тона розов цвят. За съпоставяне, миналогодишния рандеман на розов цвят е бил малко под 15 тона.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР