Рекламният пазар в България се контролира политически. Определени собственици, които

...
Рекламният пазар в България се контролира политически. Определени собственици, които
Коментари Харесай

Любa Кулeзич : Инcтитуции ce прeвръщaт в бухaлки

Рекламният пазар в България се управлява политически. Определени притежатели, които не са толкоз смели, могат да се поддадат. За първи път институционалният напън върху рекламодателите е толкоз очевиден. Институциите се трансформират в бухалки.
Това съобщи журналистът Люба Кулезич. Коментарът идва след разкритията, че държавни организации търсят рекламодатели на телевизия Евроком и съществени нейни излъчвания.

Вижте още какво споделя Кулезич пред

Как ще коментирате последните информации за политически напън над Евроком? Доволни ли сте от публичната реакция?

Доста медии реагираха. Реагираха и от съюза на издателите, както и ние - публицистите.

В момента няма какво ново да се каже. Темата е, че институции се трансформират в бухалки.

Те стартират да упражняват напън, не над публицистичната политика, а над рекламодатели. Определени притежатели, които не са толкоз смели, може да се поддадат. В случая не става дума за такива хора.

Новото в тази история е, че толкоз доста публицисти и медии, въпреки и отвън казионният лист, скочиха и реагираха. Това е доста позитивен сигнал.

Съюзът на издателите и съюзът на европейските публицисти реагираха. Ние не имаме вяра доста на тези етикети, защото доста организации работят посредством тях. Тук има съответна реакция.Това е позитивно. Преди имаше други случаи. Спомнете си, когато унищожиха BIT, по един доста жесток и незадоволително разследван даже метод, никой не реагира.

Тогава обществото към момента не се беше раздвижило. Тогава не беше се появило недоволството против злоупотребите с власт и превръщането на медиите в слугинаж. Нещата са с позитивен знак, от позиция на публичната реакция.

Трябва да споменем реакцията на Иван Хаджигенов, Арман Бабикян и Велислав Минеков. Те направиха тематика на един от митингите тези дни, точно за офанзивата против Евроком.

Публикуваха доста остро изказване против тази офанзива. Хиляди хора поддържаха тази реакция. Това е позитивно.

Усещате ли около този напън над рекламодателите отлив на реклами от вашите излъчвания? Как се оправя малкия екран?

Първо би трябвало да уточня, че за първи път става толкоз очевидно, че върху рекламодателите има институционален напън. Ние знаехме това по предходни проблеми.

Сега някогашният притежател на BIT за първи път разкри, че рекламният пазар се управлява от политически сфери. Поради това неговата телевизия не е могла да се допре до средства от реклама.

Това аз и Сашо Диков го знаехме от нашия опит. Знаехме, че рекламата и наличието на избрани излъчвания са толкоз свързани, че смъкват предаванията, а рекламата е под политически надзор. В случая ние не можем да отговаряме за това, дали има отлив на рекламодатели. Доколкото знам подобен няма, с помощта на надигането на недоволството.

Ние нямаме директно отношение към рекламата. Нашите излъчвания са копродукция сред нас и малкия екран. Ние даваме продукта, а там се излъчва.

Това се регламентира от контракт, като ние нямаме директно отношение към рекламните приходи в тези излъчвания. Всички тези високопоставени институции като ДАНС и Национална агенция за приходите, както ние ги устояваме, биха могли да си провеждат наблюдаване над рекламните блокове и да открият до каква степен те са действителни.

Ужасното е, че ДАНС и Национална агенция за приходите се задвижват по сигнала на Николай Бареков. Той към година заставам в Евроком, заплащайки за своето политическо предаване. Това е регламентът на Евроком, защото той е политик.

Изведнъж, когато притежателите вземат решение да прекратят неговото предаване, тъй като е неточен финансово, той подава сигнал до профилираната прокуратура. Ние не сме виждали сигнала, тъй като профилираната прокуратура изобщо не ни дава достъп до този донос. Ние имаме някакви източници и научаваме, че малкия екран се нападна за пране за пари, укриване на налози и черни каси.

Моето предаване и това на Сашо Диков за същото. Става въпрос за финансиране от олигарси. Става въпрос за тежко накисване. Тези институции би трябвало да се сезират за това, че въпросният Бареков е стоял в тази телевизия дълго време и в случай че е забелязал такива нарушавания, е трябвало да алармира в точния момент.

Сега наподобява като някакъв съизвършител. Ако не, той е клеветник. Това значи, че малкия екран се задвижва по донос, а доносът е следен. Идеята е малкия екран да се почувства застрашена, а на нас да ни затворят устите. Кръгът се затваря и всичко е ясно.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР