Рекламите, които насърчават стереотипните роли на мъжете и жените, ще

...
Рекламите, които насърчават стереотипните роли на мъжете и жените, ще
Коментари Харесай

Великобритания ще се бори със сексистките стереотипи в рекламите

Рекламите, които предизвикват стереотипните функции на мъжете и дамите, ще бъдат подложени на строга регулация, разгласи Агенцията за стандарти в рекламите в Обединеното кралство, представена от Би Би Си. В новите стандарти, които изготвя регулаторът, се планува ограничение на облиците, които демонстрират мъжете като непохватни в най-простите домашен задания или дамите като принудени да чистят след тях.

В разбор на рекламите и ролята им за поощряване на стандартите организацията отбелязва, че рекламно наличие, което се подиграва с хора, които не се вписват в обществените етикети за полова еднаквост, предизвикват " вреди на индивидите, стопанската система и обществото " и ще са нужни нови правила, които да ги контролират.

Решението последва реклама от 2015 година, на която до жена в бански костюм се вижда надпис: " Готово ли е плажното ви тяло? " След нея имаше доста недоволства към регулатора, а критиците оповестиха метода като " обществено безконтролен " - моделът с бикини популяризираше артикул за намаляване.

Агенцията за рекламни стандарти към този момент е забранявала реклами, които трансформират дамите в обект, такива с несъответствуващ полов подтекст или с послания, че младите дами би трябвало да са нездравословно слаби. Досега обаче послания, свързани с присмиване на мъже и дами, несъобразяващи се с обичайните стереотипни функции, бяха подминавани от регулатора, тъй като не отговаряха на правилника му. Подобен беше казусът с бебешко мляко, чиято реклама показваше девойки, които стават балерини, когато пораснат, и момчета, които стават инженери. Реклама на KFC пък показваше двама мъже, единият от които се заяждаше с другия, споделил, че се тормози от " липса на неустрашимост ".

Не всички стандарти ще се забранят

Новите стандарти би трябвало да вземат поради въпроса дали стандартите, които се демонстрират, " препотвърждават изказвания, които рисково лимитират метода, по който хората се възприемат и по който ги възприемат другите. " " Изображения, които препотвърждават остарели или стереотипни гледни точки за функции на обществения пол, могат да доведат до незаслужено отношение или последствия за някои хора, " споделя изпълнителният шеф на организацията Гай Паркър.

Повишаването на стандартите от своя страна " може да изиграе значима роля в оправянето с неравенствата " и основаването на по-добри благоприятни условия за обособените хора, стопанската система и обществото, добави Паркър.

Същевременно някои стандарти могат да останат - такива са изображенията на дами, които чистят или мъже, които ремонтират сами, без потребност от занаятчия. Границата в сходни рекламни послания ще е да не се основава чувството, че отговорността за чистенето на " огромна неразбория " у дома би трябвало да е единствено на дамите, а мъжете са неприятни родители, които не могат да се оправят нито с децата, нито с семейството. Друга " алена линия " ще бъде етикетирането на действия като подобаващи единствено за момчета или девойки.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР