Рекламират се в социалните мрежи Клубове по интереси продават незаконно

...
Рекламират се в социалните мрежи Клубове по интереси продават незаконно
Коментари Харесай

Еколози организират нелегални екскурзии


Рекламират се в обществените мрежи

Клубове по ползи продават нелегално екскурзии, почивки, планинарски и рафтинг турове. Това демонстрира инспекция в обществените мрежи и уеб сайтове за продажби на ваканции. Докато държавните институции коват закон и наредби, с които да управляват легалния туристически бизнес, в интернет безнаказано от години се вихрят компании, които работят на ръба на закона, оферират пътувания без да заплащат налози на страната и без наложителната застраховка “Професионална отговорност”, която дава сигурност на клиентите, че ще си върнат парите при положение на банкрут на компанията или форсмажорни условия. Тези компании не дават никакви гаранции за тъкмо осъществяване на авансово оповестените стратегии на туристическите пътувания.
Един от най-фрапантните случаи в нета е с Русенски клуб за пътешествия “Бяла звезда”. Дружеството, което явно не е записано и като компания със стопанска цел, поради че употребява персонални сметки за осъществяваните заплащания, предлага богат календар с разнородни екскурзии у нас и в чужбина на уеб страницата си.
Клубът не е туроператор, няма лиценз или наложителната застраховка “Професионална отговорност”. В същото време предлага предложения на правилото на “клубно сдружаване” и провежда пътувания до страни като Монголия, Непал, Грузия, Армения, Турция, Филипините и Казахстан. Оферира и профилирани турове, които изискват лицензирани планински водачи.
В нарушаване на закона клубът събира в частна сметка “сума за присъединяване в общия бюджет на пътуването”. Плаща се 50% капаро, а сумата покрива няколко туристически услуги – полети, наем на вътрешен превоз, локален водач, нощувки, входни такси за атракции, преходи с коне, камили, канута и организационни разноски. При това “клубът” обезпечава и лидер. Дотук разликите с обичайния туроператор са няколко. На първо място “клубът” взима парите в частна сметка и е безусловно неразбираемо дали се регистрира на хазната. Освен това авансово платеното капаро не се връща при никакви условия.
Като екстра, участникът в клуба би трябвало да планува и пари за обща каса. Това са разноски за храна и питиета, които, както е записано на уеб страницата, “по остаряла традиция, можем да създадем обща експедиционна каса за извършване на покупки на хранителни запаси, нужни по време на пътуването”. Тоест за разлика от пътешестване с обичаен оператор тук екскурзиантът даже дели персоналните си разноски с останалите членове на клуба. Всеки може да се включи в пътуването, задоволително е да напише имейл или да се обади по телефона. Дейността е безусловно противозаконна, само че явно процъфтява. И клубът от Русе надалеч не е изключение. Проверка в обществените мрежи демонстрира, че сходни “клубове” и планниски водачи без лиценз умерено се популяризират в обществените мрежи. Наред с легалните играчи на пазара.
Защо никой не ревизира тази активност, която се вихри от години и умерено се популяризира в обществените мрежи, не излиза наяве. В същото време данъчни, КЗП и представители на Министерство на туризма постоянно инспектират компаниите на ярко в туризма.

Норми

Какво гласят разпоредбите

Според текстовете на Закона за туризма, туристически пакет е композиция от минимум две туристически услуги за задачите на едно и също пътешестване, комбинирани от един търговец. За туристически пакет се смятат и услуги, предоставяни от разнообразни снабдители, само че закупени от един пункт за продажби и определени преди пътуващия да се съгласи да заплати. Тези услуги се оферират с пакетна или обща цена и се популяризират под наименованието “туристически пакет” или сходно. За туристически пакет се смята и съчетание на закупени онлайн посредством обвързван развой услуги, които са платени в границите на едно денонощие след потвърждаване на резервацията на първата услуга.
В този ред на мисли всички компании, които оферират комбинацията от две туристически услуги като превоз (независимо дали на място или до определената дестинация), нощувка, изхранване или лидер по авансово избран маршрут, би трябвало да имат публикуван лиценз за туроператорска или турагентска активност (в случай, че препродават непознат продукт) от Министерство на туризма.

Продават турове, само че разделят услугите с обособени цени

Еколози употребяват малки врати в закона

Не е ясно дали има застраховка

Еколози намират малки врати в Закона за туризма, тъй че да провеждат “зелени екскурзии” с нощувка, само че без да заплащат лиценз за туроператор или да дават отговор на условията към бранша.
Фрапантен е образецът с компания “Природа Маджарово” ЕООД, учредена през 2011 година като комерсиално сдружение.
Според уеб страницата й компанията се занимава “основно с природоопознавателен авантюристичен туризъм, каякинг и рафтинг, наблюдаване и снимка на диви животни”. И макар че всяка една от тези действия би представлявала туристическа услуга, съгласно Закона за туризма, “зелените” провеждат турове без да имат лиценз.
За да заобиколят закона те оферират настрана заплащане за всяка услуга. За да се запишете на тур за снимане на диви орхидеи в Родопите, да вземем за пример, би трябвало да платите 100 лева капаро по сметката на “Природа Маджарово” ЕООД. Те са за транспорт на място с джипове и лидер, който да ви покаже и опише за цветята. Отделно плащате и за храна и нощувка 75 лева на място, като в сумата са включени две нощувки, две закуски и два пакета със суха храна за излетите. Във фейсбук категорично е посочена обща цена от 175 лева Така съгласно Закона за туризма компанията би трябвало да има туристически лиценз.
Въпреки категоричността на специалистите, от компанията дадоха отговор на своята страница, че лиценз не им би трябвало, защото услугите се продавали настрана и който желал може да спи на палатка, без да употребява хотел. Освен това всеки отивал при тях със личен превоз.
Същата компания продава наблюдаване на диви животни и птици, проявление на локални обичаи и занаяти, както и рискови турове като каякинг и рафтинг. Кой застрахова “туристите” им и носи отговорност при произшествия не излиза наяве.

Проверяваме в интернет кой е постоянен

Регистърът на туроператорите е с остаряла информация

Регистърът на туроператорите и туристическите сътрудници, който се поддържа от Министерство на туризма, още веднъж е с остаряла информация. Въпреки че от ведомството усъвършенстваха доста работата му, като направиха забележима информацията за фирмите, чиято застраховка изтича, въпреки всичко туристите могат да останат заблудени при инспекция кои компании работят по разпоредбите.
Проверка на “Труд” откри, че десетки компании в регистъра са записани като такива с неплатена застраховка “Професионална отговорност”. Полицата е наложителна, с цел да работи една компания законно, като задачата й е да отбрани ползите на клиентите. Тя се възобновява месец преди приключването на остарялата, като до 15 дни по-късно би трябвало да се уведомят представителите на Министерство на туризма, с цел да обновят информацията в регистъра. Това съгласно ведомството се случва в действително време. Ако това не се случи, компанията няма право да упражнява активност и би трябвало да се закрие служебно от министерството.
Дали поради почивните дни обаче редица туроператори са записани с изтекла застраховка, макар че са я възобновили тъкмо съгласно закона. Проблемът не е индивидуален, откри “Труд”, откакто приказва с редица представители на компании, които по закон бяха качили копие на своята нова застраховка на уеб страницата си. Така, с цел да изберат постоянен туроператор, на пътуващите им се постанова да се трансфорат в детективи.

Трикове

Компании работят с общ лиценз

Друга врътка, която обаче е изцяло законна, е няколко компании да се обединят и да платят единствено един лиценз за туроператор и единствено една застраховка “Професионална отговорност”. Минималната застрахователна сума за туроператор със лични стратегии е 25 хиляди лева Вместо да заплащат вноските по нея, дребни компании се сдружават, като единствено едната има лиценз. Останалите работят от свое име и за своя сметка, само че при подписване на контракта употребяват ваучерите на постоянната компания, която е платила
лиценз. Така пестят разноски. Застраховката „ Професионална отговорност” е основана, с цел да защищити туристите при положение на банкрут на компанията, организираща пътувания или на техни сътрудници, което пречи да се организира авансово заплатено пътешестване.
Доколко 25 хиляди лева биха покрили сходни случаи по едно и също време в няколко компании е различен въпрос.
Докато преди години фотографски пътувания се вършиха всеобщо нелегално, в този момент множеството компании, които провеждат воаяжи за снимане на гледки, хора или пътеписи към този момент си партнират с легални туроператори, като продават пътуването от тяхно име и с техния лиценз.

Практика

Гидове също провеждат воаяжи

Турове без лиценз постоянно провеждат и екскурзоводи, транспортни компании и рент-а-кар компании. Най-често те продават като турагенти от името на компанията, която ги е наела, с цел да водят съответна екскурзия в чужбина.
За турагент обаче лицензът също е наложителен, въпреки и да не се заплаща застраховка “Професионална отговорност”.
Някои екскурзоводи напряко вършат лични турове, които продават на постоянни туристи. По-чистият вид е, когато го вършат от името на туроператор и получават комисионна, въпреки че в този случай би трябвало да имат лиценз за турагент. Често обаче има и случаи, в които гидовете просто събират постоянни туристи и ги водят от свое име, като още веднъж заобикалят закона./Труд
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР