Рекламата всекидневно ражда нова социална философия - за живота на

...
Рекламата всекидневно ражда нова социална философия - за живота на
Коментари Харесай

Мрачни сенки в задния кредитен двор

Рекламата ежедневно ражда нова обществена философия - за живота на заем. " Потребявай през днешния ден - плащай на следващия ден! " Тази потребителска философия набира скорост и у нас за наслада на търговците - най-много на " влиятелни артикули ": леки коли, мобилни телефони, почивки, мода. Расте и броят на жилищата в " влиятелни " региони, купени с ипотека за 20 или 30 години. Лихвите са ниски, безработицата - също. И животът общо взето е прелестен.

Но дали е по този начин?

За мнозина фантазията " живот на заем " се оказва лъжлива и недостижима фантазия. Защото и ликът на частния правосъден реализатор витае из публичното пространство, а колекторски компании получават пакети с неприятни заеми от трезорите от време на време с дискаунт дори до 90% от размера на дължимата сума - главница, законова рента и проценти за просрочие. Което, меко казано, е огромен бизнес, който скоро може доближи и даже да надмине милиард лв.. И в това няма нищо неприятно, в случай че не се правеше някак си доста скрито и подмолно. А от време на време и с малко рекет. Казват, че на моменти не се изключва даже и кютек.

Според колекторските компании, опериращи у нас в задния двор на връзките " заемодател - дебитор ", междинният размер на необслужваните отговорности пораства, което приказва за безрасъдството най-малко на част от длъжниците. Въпреки че редом спада размерът на отговорностите, които банките разпореждат единствено за култивиране на събирачите на задължения.

Явно финансовите институции съумяват да намерят собствен път към портмонетата на длъжниците си, вместо да се отървават от несъбираемите си вземания на безценица. Достатъчно е човек да се зарови из множеството провинциални интернет уеб сайтове, с цел да усети на мига атмосферата на всеобщи разпродажби на обезпечения поради задължения. Но това е рискова интервенция за банките - я има през днешния ден кандидат-купувачи, я няма. А и множеството от тях чакат втора или трета подред продажба, с цел да вземат обезпеченията допустимо най-евтино. В същото време продажбата на консолидирани пакети с неприятни заеми въпреки всичко носи на банките някаква облага, тъй като най-малкото води до освобождение на заделените от тях хранителни запаси, с което те получават кеш, който може да им послужи още на следващия ден.

Впрочем с " колекционирането " на пакети от мъчно обслужвани - само че не и безнадеждни заеми, се занимават и редица влогонабиращи институции. Дори в метрото има реклами от вида: " Консолидирай отговорностите си в разнообразни трезори при нас и се откажи от втора работа... " Илюстрирано е с облик на жена - половината е медсестра, останалата половина - чиновничка. Макар че най-закъсалите длъжници, поискали да бъдат постоянно на върха на стилната вълна, могат да се възползват от съвсем аналогични услуги и при анонимните лихвари, облепили де що има стълбове из столицата с апетитни реклами, отпечатани на дребни разноцветни листчета.

И тук стигаме до главния въпрос: в каква посока ще продължи отсега нататък този бизнес и дали е допустимо той да получи още по-големи размери. А учредения за сходни песимистични прогнози има - на фона на упованията за неизбежно повишение на лихвите. Вярно е, че съвсем 10 години в България няма съществени финансови разтърсвания, а цената на заемите падаше като лавина по планински скат. Мнозина обаче не помниха, че са вероятни и бъдещи разтърсвания. А съгласно финансовите гуру по света и у нас те не са към този момент зад хоризонта. Освен това възходящата, изключително измежду хората на млада и междинна възраст каста, смятаща се за междинна класа, харчи от ден на ден и повече пари точно през днешния ден - за парцели, за почивки, за представителност, коли и т. н. Друг е въпросът дали това са трайно задлъжнели хора, или не. Всичко зависи от съотношението на погасителните вноски към техните приходи. И от опцията им да получават заплата задоволително дълго време в бъдеще, с цел да се издължат на кредиторите си.

Според колекторските компании делът на банковия бранш в общия размер на отговорностите за култивиране доближава към този момент 54 %. Нови възложители в този пазарен сегмент са застрахователните компании. Ръст има и в областта на телекомуникациите. И тъкмо тези данни са стряскащи. Защото загубите на кредиторите - били те банки, компании за бързи заеми, застрахователи и т. н., не всеки път могат да се покрият от техните запаси. На този декор е изцяло допустимо да се стигне и до по-драстично повишение на лихвите по дейните им интервенции, което ще е следващ удар за тези, които са взели към този момент заеми при плаващ лихвен %.

С една дума има доста неясноти и зараждащи въпроси към възходящата задлъжнялост. И страшното е, че нито Българска народна банка, нито комерсиалните банки и небанковите кредитори могат да въздействат на цената на заемните средства у нас. Затова в задния двор на финансирането, където се събират заемите, остава тъмно и даже с напрежение. И не се планува скорошно слънце./banker.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР