Реките на Марс са били по-широки и по-дълбоки от тези

...
Реките на Марс са били по-широки и по-дълбоки от тези
Коментари Харесай

Имало ли е по-големи реки на Марс, отколкото на Земята?

Реките на Марс са били по-широки и по-дълбоки от тези на Земята, съгласно обява в списание Science Advances, съобщи БГНЕС.
До това умозаключение учените достигнали след разбор на 200 сухи речни корита на повърхността на прилежащата планета. Широки и дълбоки реки са съществували на Марс за изненадващо дълъг интервал. Това прави изгубването им още по-загадъчно и необяснимо.
" Така и не можехме да разбираем за какво на Марс е имало езера и реки, а сегашните открития вършат въпроса още по-неразбираем ", написа Едуин Кайт от университета в Чикаго. " Оказва се, че необятни и дълбоки реки са текли на повърхността на Марс в продължение на стотици милиони години, след което повърхността е " изсъхнала " дефинитивно ", добавя Кайт.
В последните години учените откриха доста податки, че на повърхността на Марс, в дълбока античност е имало реки, езера и водни басейни, съдържащи в себе си най-малко толкоз течност, колкото в Северния ледовит океан на Земята.
Други планетолози не са съгласни и считат, че даже в древността, Марс е бил прекомерно леден и изсъхнал, с цел да може да се образуват океани.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР