Реки пресъхват от жегата. Реките Тунджа и Марица пресъхнаха наполовина

...
Реки пресъхват от жегата. Реките Тунджа и Марица пресъхнаха наполовина
Коментари Харесай

Жегата пресуши реките Тунджа и Марица

Реки пресъхват от жегата. Реките Тунджа и Марица пресъхнаха на половина заради мощното засушаване в Тракийска област, оповестява Българска телеграфна агенция.

По данни на регионалната Дирекция по водите в Одрин през последните една-две седмици река Тунджа е пресъхнала в редица сектори заради мощното засушаване. Измереният при станцията Киришхане дебит на реката предходната седмица е три кубични метра в секунда, до момента в който по същото време през предходната година е бил 7 куб.м/сек.  

По поречието на реката в региона на историческия Тунджански мост са се образували пясъчни островчета, обрасли с трева, осведомят локални медии.

Силно е понижен и дебитът на река Марица, до сериозно равнище на пресъхване.

Реките Марица и Тунджа, които извират от България, са витално значими водни артерии за стотиците декари оризови плантации - главната зърнена просвета в Одринска област.

61% от годишната оризова годишна продукция на Турция се отглежда в този район.

Засушаването мощно тревожи земеделските стопани.

" Ако не се обезпечи задоволително вода за напояване, реколтата ще се похаби. Нощно време дежурим край помпите за вода, непрекъснато следим равнището на реката. В последно време тя пресъхна на доста места и това ни тревожи, трудът и средствата, които сме вложили, ще отидат напразно ”, споделя Месут Чакър, дълготраен производител на ориз в одринското село Алвараз.

Според експертите, слабите превалявания през есента и зимата, климатичните промени, а също и грешките, които се позволяват при напояването на земеделските култури, са основните аргументи за засушаванията.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР