Река Вит е застрашена от екокатастрофа. За това сигнализираха от

...
Река Вит е застрашена от екокатастрофа. За това сигнализираха от
Коментари Харесай

Застрашена ли е река Вит от екокатастрофа?


Река Вит е застрашена от екокатастрофа. За това алармираха от риболовния клуб "Балканка ". На любителските фрагменти се вижда по какъв начин багери копаят коритото на реката, с цел да вземат речна баластра.

Според представителя на клуба Димитър Куманов с нея се вършат диги за градежа на автомагистрала "Хемус ". В ефира на предаването „ Тази сутрин” по bTV той изясни, че след подадения сигнал, техниката се е изнесла и даже е било издадено позволение от Басейнова дирекция – Плевен за строителството на моста в тази зона. До тогава този мост не е имал позволение за прилагане, добави Куманов.

"Това значи, че мостът няма по какъв начин да има позволение за градеж, защото това позволение на Басейнова дирекция е наложително да го има, с цел да се издаде разрешението за градеж ", сподели още той.

По думите му има доста съществено нарушаване, а позволение за копаене на речна баластра по този начин и не е било предоставено, въпреки че са направени опити то да бъде изтънчено от хората с тежките машини.

Куманов съобщи и че голям брой сигнали са почнали да идват при тях преди седмица точно за това място.

„ До Басейновата дирекция пуснахме сигнал, а те ни дадоха отговор, че са ходили и са видели на място по какъв начин се гази в коритото на реката с тежка техника, копали са баластра от реката, само че не са хванали причинителя, ние отидохме на другия ден и го заснехме. Всички хващат нарушителя, с изключение на Басейнова дирекция – Плевен и Регионална инспекция за опазване на околната среда – Плевен”, разяснява още Кумнанов.

Представителят на рибарски клуб „ Балканка” обясни също, че на мястото, където се копае в миналото е имало и горичка. Освен това разясни, че в подадения сигнал е обяснил, че речната баластра не е добър материал за градеж на тялото на пътя, тъй като е доста разнородна.

Тежките машини изчезват и сега, в който bTV отива да снима багерите. Официални въпроси по проблема са изпратени до АПИ, откъдето са декларирали, че досега сигнали не са получавани. Отправено е запитване и към районното министерство.





Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР