Река Малък Искър наводни един от кварталите на Роман. Сн.

...
Река Малък Искър наводни един от кварталите на Роман. Сн.
Коментари Харесай

Наводненията продължават в Северозападна България


Река Малък Искър наводни един от кварталите на Роман. Сн. bTV

Дъждовете не престават да основават проблеми в разнообразни елементи на страната и в петък. Бедствено състояние беше оповестено в общините Роман и Етрополе, където се наложи евакуация на хора.

В Роман приливна вълна потопи цялостен квартал от града. Наложи се евакуация на част от жителите на града, както и на няколко села в общината. Десетки къщи бяха наводнени в Етрополе.

Остава в действие оповестеното в четвъртък отчасти бедствено състояние в община Садово. Наводнени са хиляди декари, има и застрашени от водата къщи, поради двете скъсани насипи на река Чая. Най-тежко е ситуацията със аграрни земи към с. Катуница, продукцията е унищожена, оповестява Българска национална телевизия.

Междувременно ситуацията в Смолянско, където през вчерашния ден обстановката беше бедствена, се успокои.

И за петък продължиха предизвестията за рисково време. Този път обаче за по-малка част от страната. Оранжев код за превалявания беше разгласен за шест области, сочи информация в уеб страницата на Национален институт по метеорология и хидрология п. Предупреждението е за Монтанска, Врачанска, Ловешка, Софийска област, столицата София и Пазарджишка област. През деня продължи да вали на доста места. За южните региони на областите Монтанска, Врачанска и Ловешка се чакаха нови превалявания до 35-40 л/кв.м, а в останалите елементи до 25-30 л/кв.м.

Проблеми във Врачанско

Заради придошлите води на река Малък Искър в петък беше оповестено отчасти бедствено състояние в врачанската община Роман и околните села Хубавене, Средни рът и Караш. Квартал на Роман беше потънал, а хората от там, както и от селата - евакуирани. В Хубавене и Караш няма и вода, защото помпените станции са залети. До ранния следобяд имаше проблеми и с електрозахранването.

Според шефа на пожарната Николай Николов наводнението в Роман не е провокирано от скъсана язовирна стена, както се притесняват локални поданици.

Река Малък Искър наводни улици и десетки домове в Етрополе . Наблюдава се близкият язовир, който по последна информация към момента не прелива.

Бедствие в Садово

Продължава бедственото състояние в Садово. Там се скъсаха две насипи на река Чая. Наводнени са аграрни площи и общински път. Вече се работи по укрепването на дигите. Реката последователно се отдръпва в коритото си.

Укрепването ще продължи през целия ден и на този стадий бедственото състояние няма да се анулира, сподели кметът на община Садово Димитър Здравков, представен от БНР. По думите му, хиляди декари обработваема повърхност край Катуница и Садово са потърпевши от разлива на реката, а вредите за земеделските производители, множеството от които нямат застраховки, са съществени.

Свлачище има и на пътя за асеновградските села Лясково, Добралък и Яврово. Пострадалият сектор от пътя е сигнализиран, придвижването се реализира в едно платно, неразрешено е прекосяването на тежкотоварни коли, а апелът към водачите е да са деликатни.

Нивото на река Чая на територията на община Асеновград е спаднало и няма регистрирани нарушавания на речното корито, сподели зам.-кметът Петър Бояджиев, който дефинира ситуацията като спокойна.

Обстановката в Смолянско се успокои

Продължава възобновяване на вредите от наводнението в община Чепеларе, която от през вчерашния ден е в бедствено състояние поради излизането на река Чая от коритото. Кметът Славка Чакърова изясни, представена от БНР, че има заплаха реката да събори къща в града. Правели се диги, с цел да се спре водата от реката, с цел да не падне постройката. Свлачища има на пътищата за селата Зорница и забърдо. Част от Чепеларе е без вода поради спукан тръбопровод.

По-късно денем бедственото състояние в Чепеларе беше анулирано. Преди това същото се случи и в Смолян. Разчистването и възобновяване на вредите в региона продължава.

През почивните дни - 30 юни и 1 юли, облачността ще намалее, само че ще има и валежи, краткотрайно интензивни, а и тук-там с гръмотевици.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР