Река Дунав "транспортира" ежедневно до Черно море над 4,2 тона

...
Река Дунав "транспортира" ежедневно до Черно море над 4,2 тона
Коментари Харесай

4,2 тона пластмаса ежедневно стигат до Черно море по Дунав

Река Дунав "транспортира " всекидневно до Черно море над 4,2 тона пластмаса, което прави 1,533 тона годишно, уточни румънската асоциация "Повече зеленина ", която показа през днешния ден стратегия за битка и предварителна защита на замърсяването с пластмаса на водите на река Дунав, ориентирана към локалните общности и управляващи в дунавските селища, оповестява осведомителният уебсайт Зиаре.

Програмата, наречена "С чисти води ", включва действия по разчистване на крайбрежията на река Дунав в интервала от 5 юни, когато се отбелязва Международният ден на околната среда, до 29 юни, когато е Денят на Дунав.

След това в интервала юли - септември ще последва стадий на идентифициране и използване на решения по предварителна защита на замърсяването на водите на реката с пластмаса: развиване на инфраструктура за събиране и просветителни, осведомителни и организационни действия, ориентирани към всички възрасти.

Почистването на крайбрежията на Дунав ще бъде приложено на процедура от доброволци и поданици на румънските дунавски селища, като Тулча, Браила, Галац, Черна вода, Кълъраш, Гюргево, Турну Мъгуреле, Дробета-Турну Северин и други, в партньорство с локалните управляващи и Окръжните учебни инспекторати.

Инициаторите на програмата възнамеряват съдействие с европейски и международни институции като Международната комисия за запазване на река Дунав и организациите на Организация на обединените нации за околната среда и водите в подтекста на изследвания, които разкриват, че замърсяването с пластмаса на международния океан е един от най-сериозните екологични проблеми в международен проект. Според някои оценки до 2050 година е допустимо във водите да има повече пластмаса в сравнение с риба.

В рамките на акциите на асоциация "Повече зеленина " доброволци събраха над 350 тона пластмаса от гори, речни корита и туристически трасета, напомня Зиаре.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР